Krónika

Emelkedett az El Pasó-i merénylet halálos áldozatainak száma

Huszonkét főre emelkedett a szombaton a texasi El Pasóban szombaton elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma - jelentette be hétfőn a város rendőrsége. Amerikai sajtóértesülések szerint hétfőn megtörtént a vádemelés az elkövető, Patrick Crusius ellen. 

Emelkedett az El Pasó-i merénylet halálos áldozatainak száma
Megemlékezés a merénylet helyszínén
Fotó: AFP/Mark RALSTON

A város rendőrsége számolt be hétfőn délelőtt a két újabb halálos áldozatról. Közben El Pasóban továbbra is nyitva tartanak azok a véradó állomások, ahol önkénteseket várnak.

A CNN hírtelevízió értesülései szerint a tömeggyilkosságot elkövető Patrick Crusius hétfőn megjelent a bíróság előtt, és megtörtént a vádemelés is. A bírósági dokumentumokra hivatkozó televízió szerint az ügyész halálbüntetést kért a 21 éves Crusiusra. Halálbüntetésről beszélt már vasárnapi sajtókonferenciáján John Bash szövetségi ügyész is. Bash azt mondta: az igazságügyi minisztérium belföldi terrorizmusként kezeli az ügyet, és „komolyan fontolóra vette” a gyűlölet-bűncselekmény és a lőfegyverrel elkövetett emberölés miatti vádemelést, amely már önmagában is halálbüntetést vonhat maga után. 

A rendőrség hétfőn ismételten arról számolt be: Crusiusnál rasszista, migránsellenes dokumentumokat találtak, amelyeknek minden valószínűség szerint ő maga a forrása. Az interneten közzétett dokumentumokban a fiatal férfi a spanyolajkú bevándorlókat azzal vádolta, hogy elveszik az amerikaiaktól a munkát, és megváltoztatják az amerikai kultúrát.

Az ohiói Daytonban elkövetett tömeggyilkosság végrehajtójának nem voltak rasszista indítékai - ez a daytoni rendőrfőnök, Richard Biehl és a város polgármestere, Nan Whaley közös sajtókonferenciáján hangzott el hétfőn, helyi idő szerint kora délután. Biehl elmondta: rengeteg adatot és bizonyítékot gyűjtöttek össze, de még távol vannak a nyomozás végétől, s eddig nincs bizonyíték arra, hogy a lövöldözőnek rasszista indítékai lettek volna. A rendőrfőnök elmondta továbbá: a 24 éves Connor Betts legalább 41 lövést adott le. Jelenleg Betts barátnőjét hallgatják ki. Hétfőn még hat sebesült áldozatot ápoltak daytoni kórházakban.

Közben Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője reagált Donald Trump elnöknek a tragédiákkal kapcsolatos beszédére. Schumer leszögezte: ha az elnök komolyan gondolná a fellépést az ilyen bűncselekmények ellen, akkor felkérné Mitch McConnellt, a republikánusok szenátusi frakcióvezetőjét, hogy terjesszen elő javaslatot a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról. 

Hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár a szóvivője útján elítélte az El Pasóban történteket. Közleményében a szóvivő „terrorista támadásnak” minősítve a tömeggyilkosságot, leszögezte: az embereknek „össze kell fogniuk, hogy együtt szálljanak szembe a gyűlöletből, rasszizmusból, idegengyűlöletből és a diszkriminációból fakadó erőszakkal”.

Barack Obama volt elnök Twitter-üzenetben tett közzé nyilatkozatot. A politikus felszólította az amerikaiakat, hogy utasítsák vissza az ország bármely vezetőjétől elhangzó azon kijelentéseket, amelyek - mint fogalmazott - „táplálják a félelem és a gyűlölet légkörét, és elfogadhatóvá teszik a rasszizmust”. Donald Trump demokrata párti elődje leszögezte: „ezek a tragédiák mindaddig újra meg újra megismétlődnek, amíg valamennyien fel nem emeljük szavunkat, és nem ragaszkodunk azok elszámoltathatóságához, akik felelősek a fegyvervásárlásra és -tartásra vonatkozó törvények megváltoztatásáért”. 

Lindsey Graham republikánus és Richard Blumenthal demokrata párti szenátorok bejelentették, hogy olyan kétpárti törvényjavaslatot terjesztenek elő, amely pénzügyi alapot hoz létre az egyes tagállamok törvénykezésének megsegítésére a hasonló tömeggyilkosságok megelőzésére. A két politikus újságíróknak elmondta: a „Piros Jelzés” nevű törvényjavaslat „segíteni és bátorítani” szeretné a tagállamokat az erőszakot megelőző törvények megalkotásában.

Kapcsolódó írásaink