Krónika

Támadás Daytonban és Chicagoban is, brutális mészárláshullám kezdődött az Egyesült Államokban

Újabb fegyveres támadás történt az Egyesült Államokban: az Ohio állambeli Daytonban egy férfi tüzet nyitott egy bárban; a legfrissebb hírek szerint a lövöldözésben tíz ember meghalt a támadóval együtt, és legalább 16 embert szállítottak kórházba sebesülésekkel. 

Támadás Daytonban és Chicagoban is, brutális mészárláshullám kezdődött az Egyesült Államokban
Újabb fegyveres támadás történt az Egyesült Államokban
Fotó: Twitter

Több sebesült állapota válságos.

Az incidens helyi idő szerint szombat éjfél után egy órával történt az amerikai város Oregon nevű kerületében, ahol sok éjszakai szórakozóhely, bár, művészeti galéria és bolt van. A lövöldözés a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen történt.

A rendőrség megerősítette, hogy a helyszínre kiérkező rendőrök lőtték le a támadót. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy volt a támadónak egy tettestársa is, de Matt Carper rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Puskát használt, és több tárat lőtt ki.

Az Egyesült Államokban nem ritkák a fegyveres támadások, csak az elmúlt egy hétben számos hasonló bűncselekmény történt.

Mindössze néhány órával korábban az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban történt fegyveres támadás, amelyben legalább húszan meghaltak és 26-an megsebesültek. A támadó egy 21 éves fehér férfi volt, aki feltehetőleg idegengyűlöletből követte el tettét.

Kedden ketten meghaltak és egy rendőr megsebesült a Mississippi állambeli Southavenben, egy Walmart áruházban. Az elkövetőt meglőtték, majd őrizetbe vették.

Múlt vasárnap hárman - köztük egy hatéves kisfiú - vesztették életüket és tizenöten megsebesültek, amikor egy 19 éves férfi egy AK-47-es gépkarabéllyal lövöldözni kezdett a kaliforniai Gilroyban rendezett fokhagymafesztiválon. A rendőrök agyonlőtték a támadót.

Azonosították a daytoni mészárlás elkövetőjét - jelentette be vasárnap délutáni sajtóértekezletén Nan Whaley, a város polgármestere.

A rendőrséggel közösen tartott sajtókonferencián a polgármester közölte: az elkövető egy 24 éves fiatal férfi, Connor Betts volt. Kilenc embert lőtt agyon, huszonhét áldozatot pedig megsebesített. A halálos áldozatok között van 22 éves húga, Megan is. 

Whaley - a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva - nem kívánt kitérni a mészárlás lehetséges okaira. Azt azonban elmondta, hogy Betts golyóálló mellényt viselt, "AK-típusú támadófegyverrel" lőtt, és fegyverekkel foglalkozó szaklapokat találtak nála, amiből a rendőrök arra következtetnek, hogy további merényletekre készülhetett. 

A polgármester-asszony megerősítette, hogy az elkövető egyedül volt, nem volt társa, és a nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is. A 27 sebesült közül vasárnap délután 15 ápoltat már elbocsátottak a kórházból, de többen még mindig válságos állapotban vannak - mondta.

"Ha a rendőrség nem reagál olyan gyorsan, akkor ma száznál is több áldozatot gyászolhatnánk" - fogalmazott Nan Whaley. A polgármester ezzel arra utalt, amit vasárnap reggel már elmondott: a rendőrök - akik éppen a környéken járőröztek - az első lövés eldördülése utáni egy percen belül a helyszínen - a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen - voltak, és azonnal lelőtték az elkövetőt. 

Matt Carper, a rendőrség alezredese aláhúzta: Dayton belvárosa, az a szórakozó negyed, ahol a mészárlás történt, biztonságos környék.

Ferenc pápa imával emlékezett meg vasárnap a Szent Péter-téren az Egyesült Államokban egymást követő fegyveres támadások áldozatairól. Az Angelust (Úrangyala-imádság) követő beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az El Pasóban és Daytonban történt fegyveres támadások fegyvertelen embereket vettek célba.  Arra kérte a Szent Péter-téren jelen levőket és a szavait a médián követő hívőket, hogy vele együtt imádkozzanak a halálos áldozatokért, a sebesültekért és családtagjaikért.

Ferenc pápa gyakran emeli fel a szavát a fegyverkereskedelem ellen. Korábban arról beszélt, hogy el kell hallgattatni a fegyvereket a háborúkban és a városok utcáin, és a politikusoknak véget kell vetniük a fegyverkezési versenynek, leállítva a fegyverek aggasztó terjedését főképpen a gazdaságilag erősebb államokban.

Objektum doboz

Chicagóban is több helyen történtek fegyveres támadások

Chicagóban is több helyen voltak fegyveres támadások vasárnapra virradóra, a helyi média összesítése szerint három ember meghalt és 37 megsebesült a lövöldözésekben. 

A metropoliszban vasárnapra virradóra öt helyen lövöldöztek. Egy utcai mulatságon négy embert sebesítettek meg, és egyikük a helyszínen belehalt sebesüléseibe. Egy másik helyen, egy parkban hét embert sebesítettek meg, többen közülük válságos állapotban vannak.

Anthony Guglielmi, a chicagói rendőrség kommunikációs vezetője vasárnap a Twitteren azt közölte: az eddigi információk szerint a chicagói lövöldözésnek nincs köze a szombaton a texasi El Pasóban és a vasárnap hajnalban az ohiói Daytonban történt tömegmészárlásokhoz. „Tragikus volt az elmúlt 24 óra országunkban” - fogalmazott mikroblogbejegyzésben Guglielmi.

A CBS televízió chicagói szerkesztősége arról tudósított, hogy a városban előző nap, szombaton 12 helyen, pénteken pedig 4 helyen volt lövöldözés.

Az amerikai hatóságok terrorcselekményként kezelik az El Pasóban elkövetett tömegmészárlást

Az amerikai hatóságok „belföldi terrorcselekményként” kezelik az El Pasóban elkövetett tömegmészárlást - jelentette be vasárnap a szövetségi igazságügyi minisztérium.

John Bash, a minisztérium ügyésze vasárnap El Pasóban tartott sajtókonferenciát, ahol azt is közölte: a hatóságok gyűlöletből elkövetett szövetségi bűncselekmény miatti vádemelésre készülnek az elkövető, a 21 éves Patrick Wood Crusius ellen. 

A sajtókonferencián Jaime Esparza texasi kerületi ügyész bejelentette: Texas állam azt tervezi, hogy halálbüntetést kér az elkövetőre. 

A texasi El Pasóban szombaton nyitott tüzet egy áruháznál Patrick Wood Crusius, húsz embert agyonlőtt és többtucatnyit megsebesített.

Mexikó jogi lépéseket tesz az El Pasó-i lövöldözés nyomán az Egyesült Államokban élő állampolgárai védelmében 

Mexikó jogi lépéseket tesz a texasi El Pasóban történt lövöldözés nyomán az Egyesült Államokban élő állampolgárai védelmében - jelentette be Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter vasárnap.

„Az elnök utasított arra, hogy Mexikó felháborodását ... hatékony, haladéktalan, gyors és erőteljes jogi lépésekre váltsam, hogy aktív szerepet játszhassunk és követeljük az Egyesült Államokban élő mexikóiak védelmét szolgáló körülmények megteremtését” - hangsúlyozta Ebrard Twitter oldalán közzétett videoüzenetében.

Mint mondta, további részletekkel vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján fog szolgálni.

Jesús Seade mexikói külügyminiszter-helyettes ennél élesebben fogalmazott. „A mai világunkban nem engedhetünk meg ilyen idegengyűlölő barbár cselekedeteket, amelyek persze nem légüres térben történnek. Fel kell hagyni azzal a retorikával, amely ezeket szítja” - jelentette ki a mexikói külügyminisztérium Észak-Amerikával foglalkozó osztályának vezetője.

Kapcsolódó írásaink