Krónika

Halvaszületést okozhat a magas vércukorszint

A lapunknak nyilatkozó diabetológus professzor arra figyelmeztet, különösen fontos, hogy az érintett nők már a fogantatás előtt kezeltessék betegségüket

A diabéteszben szenvedő édesanyák köré­ben magasabb a halvaszületés kockázata – derült ki egy skót kutatók által végzett vizsgálatból.

Halvaszületést okozhat a magas vércukorszint
A nem vagy rosszul kezelt diabétesz növeli a különböző születési rendellenességek kockázatát is
Fotó: AFP/BSIP/Alice S.

A Glasgow-i Egyetem kutatói visszamenőleg megvizsgálták az 1998 áprilisa és 2016 jú­niusa közötti szülési adatokat Skóciában, amelyek alapján megállapították, hogy a magas vércukorszint komoly rizikófaktort jelent. Eredményeik szerint az 1-es típusú diabéteszben szenvedő nők körében megháromszorozódott a halvaszülés kockázata, míg a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében legalább megnégyszereződött. Valamint kiderült, hogy azon nők körében, akiknek magas volt a vércukorszintjük már a fogantatás előtt is, magasabb volt a halvaszületések aránya.

A kutatás vezetője, Sharon Mackin a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, az adatok fényé­ben rendkívül fontos, hogy a betegséggel diagnosztizált nők tisztában legyenek a veszélyekkel. Kitért rá, elképzelhetőnek tartja, hogy a halvaszületések elkerülhetők lenné­nek, ha megállapítható lenne egy korábbi időpont a gyermek optimális megszülésére.
A vizsgálat megmutatta ugyanis, hogy az esetek főként az utolsó terminusban történtek.

Hogy a terhesség előtti és alatti kezeletlen vagy rosszul kezelt cukorbetegség születési rendellenességeket, halvaszületéseket eredményezhet, régóta ismert összefüggés a kutatók számára. Ezzel a magyar, illetve a külföldi szakemberek is tisztában vannak – nyilatkozta lapunknak Barkai László diabetológus professzor. Mint mondta, a vizsgálat retrospektív, vagyis nem a legkorszerűbb, de fontos, hiszen a mai napig sok helyen, hazánkban is végeznek hasonló kutatásokat. A mostani kutatás jelentősége abban áll, hogy rendkívül nagy, többezres, reprezentatívnak mondható mintát dolgoz fel.

Látni kell azonban – így a diabetológus –, hogy az összefüggés statisztikai, vagyis ok-okozati összefüggést nem bizonyít, mindössze felveti a kapcsolat lehetőségét. Az ehhez hasonló összefüggések megállapítása után következnek a kísérletek, hogy megadják az együttjárás magyarázatát. Az pedig mind­össze elméleti elképzelés, hogy lehetséges lenne egy módszert kifejleszteni, amellyel meghatározhatjuk, mi lenne az optimális időpont, hogy megszülessen a baba. Erre kevés lehetőség van, és milliónyi kutatás szükséges hozzá – mondta Mackin felvetésére reagálva.

Hazánkban már régóta ismert a prekoncepcionális gondozás, amelynek során a nők már hónapokkal a terhesség előtt kezelésekre járnak, hogy csökkentsék a születési rendellenességek kockázatát. Szakember ugyan nem mindenhol van, de a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken vannak gondozócentrumok, ahol a diabetológus és a szülész együttműködve dolgozik. Ami igazán fontos, hogy már a terhesség előtt és alatt is kezeljék a magas vércukorszintet, hiszen így elkerülhetők a különböző komplikációk – hangsúlyozta Barkai László.

Kapcsolódó írásaink