Krónika

Ezreket kellett evakuálni Mexikóban gáztolvajok miatt

Legalább háromezer embert kellett evakuálni pénteken a Mexikó középső részén fekvő Nextalpan településről, mert gáztolvajok meglékeltek egy vezetéket, s a szivárgás következtében hatalmas gázfelhő borította be a térséget - közölte Alfredo del Mazo, México állam kormányzója a Twitteren. 

A tolvajok az ország egyik legfőbb vezetékét, a Cactus-Guadalajara vezetéket próbálták megcsapolni, amely egyaránt szállít cseppfolyósított gázt és üzemanyagot is.

A Mexikóvárostól 40 kilométerre északra található település melletti autópályán és vasútvonalon is le kellett állítani a közlekedést a gáz miatt. Több mint 500 rendőrt, tűzoltót, katonát és mentőst riasztottak a helyszínre, hogy vízsugarakkal próbálják szétoszlatni a felhőt, és elejét vegyék a gáz véletlenszerű berobbanásának. Sérültekről nincsenek értesülések.

Mexikóban nem megy ritkaságszámba, hogy bűnözők megcsapolják az olaj- és gázvezetékeket. Csak az idén több mint 8000 ilyen esetet regisztráltak, jóllehet a hatóságok fokozott erővel igyekeznek fellépni a tolvajlások ellen. Januárban 135-en vesztették életüket a kelet-mexikói Hidalgo állam Tlahuelilpan nevű városában, mert robbanás következett be egy meglékelt üzemanyag-vezetéknél.

Kapcsolódó írásaink