Krónika

Tízmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon egy nap alatt

A múlt heti hőséghullám Közép-Európa után Grönlandot is elérte: csak július utolsó napján több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el - írja az Euronews.

Tízmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon egy nap alatt
Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a környezeti válság egyre súlyosabb lesz
Fotó: YT

Az olvadás már a jégfelület 56 százalékát érinti egészen magas területeken is. A jelenség tavasszal kezdődött, azóta folyamatosan nő az átlaghőmérséklet.

A Washington Post tudományos szerkesztője arra figyelmeztet, hogy a környezeti válság egyre súlyosabb lesz. „A 2012-es válság után mindenki arra számított, jó ideig nem lesz hasonló, hiszen ilyesmi 150 évenként fordul elő Grönlandon. Most mégis megtörténik, azaz ez egyre gyakoribb lesz" - mondta Andrew Friedman.

A Grönlandon jelenleg is zajló olvadás szakértők szerint a klímaváltozásnak köszönhető és rossz hír a világnak, ugyanis az olvadás miatt emelkedő tengerszint több millió ember életét veszélyeztetheti - írja az Euronews.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom