Krónika

Fellélegezhet Amerika a hőség után

A következő napokban Spanyolországban, Franciaországban 35, sőt 40 Celsius-fok fölöttihőmérsékletre lehet számítani, de nálunk nem kell brutális maximumokra készülni

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok keleti partvidéke hőségtől szenvedett, ami halálos áldozatokat is követelt. A több helyen a 40-43 Celsius-fokot is meghaladó kánikulának egy Kanada felől érkező hideg léghullám vet véget. Eközben Nyugat-Európának a júniusi után újabb hőhullámmal kell megküzdenie.

Fellélegezhet Amerika a hőség után
Gyerekek hűsölnek Chicagóban az emberarcot ábrázoló Korona szökőkútnál
Fotó: AFP/GETTY/Scott Olson

A Dél-Karolinától az északi Maine államig terjedő és mintegy 150 millió embert érintő kánikula vasárnap több ember halálát követelte: négyen hunytak el Maryland államban, Arizonában pedig egy halottja van a hőségnek – írta az MTI. New Hampshire-ben hegymászókat kellett menteni, mert rosszul lettek a melegtől. Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Washingtonban a 40 Celsius-fokot is elérte, sőt meghaladta a hőmérséklet, a fővárosban a magas páratartalom miatt ennél is melegebbnek érezték a levegőt az emberek. New Yorkban mintegy ötszáz olyan helyiséget nyitottak, ahol a melegtől szenvedők hűsölhettek és ingyen vízhez juthattak, valamint  lefújták a Central Parkba tervezett triatlonversenyt.  Az észak­keleti – és általában hűvösebb éghajlatú – Vermont és New Hampshire államban szintén hűsölésre alkalmas központokat nyitottak. Dél-Dakotában és Kansas állam déli vidékén több helyen megolvadt az aszfalt, utakat kellett lezárni. New Jersey államban a Navesink folyó feletti felvonóhidat le kellett zárni, mert a hőségben kitágult a fém, emiatt a szerkezet elakadt. Úgy tűnik azonban, hogy a lakosság fellélegezhet, ugyanis a hideg légtömegek végre elérték a térséget.

Nem így Nyugat-Európát, aminek az idei nyár második komolyabb hőhullámával kell megküzdenie. A következő három-négy napban Spanyolország mellett Franciaországban, a Benelux államokban, illetve Németország nyugati felén is 35 fok fölé, egyes tájakon 40 fok köré melegszik a levegő, emellett szokatlanul meleg lehet Anglia délkeleti részén, például Londonban is – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőség várhatóan csütörtökön tetőzik. „Összességében ez a kánikula kevésbé intenzív, mint a júniusi volt. A napi felmelegedésnek nem lesznek 45-46 fokos tetőpontjai, de az északi országrészt ezúttal jobban fogja érinteni, mint júniusban” – közölte a francia meteorológiai szolgálat, amely hétfőn reggel huszonegy déli megyére – az ország ötödére – adott ki hőségriasztást. Az előrejelzések szerint szerdán és csütörtökön megdőlhetnek a melegrekordok az ország északi részén, így Párizsban is, ahol 1947. július 28-án 40,4 fokot mértek. Csütörtökre viszont 42 fokot jeleznek a fővárosba.  

Hazánkban is meleg lesz, ám ilyen brutális maximumokra nem kell készülni: a hét második felében 30–34 fok közötti délutáni csúcshőmérsékletre számíthatunk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom