Krónika

Egy kis lépésre emlékezik ma az egész emberiség

A Holdra szállás nemcsak technikai siker volt, hanem jelezte, az űrversenyben immáron Amerika az első

Ma fél évszázada annak, hogy hatalmas technikai bravúr nyomán a Holdra lépett az ember. Az első Szputnyik 1957-es fellövésével az űrben is verseny indult az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között, amelyben hosszú ideig úgy tűnt, hogy az Egyesült Államok lemaradt.

Egy kis lépésre emlékezik ma az egész emberiség
A fotó, amely bejárta a világot: Edwin „Buzz” Aldrin és az amerikai lobogó a Holdon
Fotó: AFP/NASA

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Neil Armstrong első szavai a Hold felszínéről az űrkutatás új korszakát nyitották meg, s egyben jelezték, hogy az Amerikai Egyesült Államok visszavette a vezető szerepet a kozmosz meghódításában. A ma fél évszázada végrehajtott Holdra szálláshoz hosszú út vezetett, és sokáig úgy tűnt, hogy Amerika folyton lemaradásban lesz a Szovjetunióval szemben. Az űrverseny az első Szputnyik 1957-es fellövésével indult, majd 1961-ben jött Jurij Gagarin, az első ember a kozmoszban. A kihívásra válaszul 1961-ben John Kennedy elnök huszonötmilliárd dolláros programot hirdetett meg, hogy az első ember a Holdon már amerikai lehessen. A vállalkozásba huszonötezer vállalat és kutatóintézet négyszázezer dolgozója kapcsolódott be, míg a projekt koordinálásáért a NASA felelt. A munkát 1967-ben felgyorsították, mert titkosszolgálati csatornákon arról értesültek, hogy a Szovjetunióban is készülnek a Hold elérésére. Később kitudódott, Moszkva 1968-ra tervezte a landolást – ám erről a hordozórakéta megbízhatatlansága miatt le kellett tenniük.

Az Apollo-11 1969. július 16-án indult el – fedélzetén Neil Armstrong parancsnokkal, Edwin „Buzz” Aldrin és Michael Collins űrhajóssal a Hold felé. A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb Saturn-V hordozórakéta orrában kapott helyet. A jármű washingtoni idő szerint július 19-én állt pályára a Hold körül, másnap Armstrong és Aldrin átszállt a Sas névre keresztelt holdkompra. A landolás a tervezettnél nehezebbnek bizonyult, mert a kiszemelt Nyugalom Tengerét személyautó méretű sziklák borították. Már csaknem elfogyott a két perc manőverezésre elegendő üzemanyag, amikor végre leszállásra alkalmas helyet találtak, és 1969. július 20-án, greenwichi idő szerint 20 óra 17 perc 40 másodperckor (magyar idő szerint 21 óra 17 perckor) büszkén jelenthették a houstoni irányító központnak: A Sas leszállt. Neil Armstrong és Edwin „Buzz” Aldrin kiszállt, kitűzte az amerikai zászlót és elvégezte a feladatait, ezalatt Michael Collins a Hold körül keringett várva társai visszaérkezésére. A program részeként a két asztronauta rövid rádióbeszélgetést folytatott az Ovális Irodában ülő Richard Nixon elnökkel. A holdkomp július 22-én 17 óra 54 perckor szállt fel, mindenki megkönnyebbülésére. Félő volt ugyanis, hogy a művelet nem hajtható végre, olyannyira, hogy Richard Nixonnak előre megírt beszéd lapult a zsebében arra az esetre, ha a két ember a Holdon rekedne. Nem volt alaptalan az óvatoság. A missziót kétszer kis híján megszakították: először a legénység különös zörejeket hallott az űrhajóban, majd a landolás során kritikus szint alá süllyedt az üzemanyagszint.

„Nem a biztonságunk miatt aggódtunk, hanem a küldetés kimenetele miatt. Az ország jó hírneve függött az Apollo 11 sikerétől. Ha nem sikerül a landolás, az rengeteget ártott volna az Egyesült Államok imázsának” – mondta Armstrong azon az először hallható felvételen, amelyet a Life magazin rögzített. Aldrin szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a rakétát, az űrhajót és a holdkompot alkotó sok ezer alkatrész mind hiba nélkül működik majd: „Egy ilyen küldetés rengeteg apró esemény végtelenül hosszú és törékeny láncolata. Pesszimista voltam, mert ha egy lánc ilyen hosszú és törékeny, akkor biztosan van benne valahol egy gyenge láncszem.” Érdekesség: miután az Apollo 11 űrhajósainak nem volt pénzük életbiztosításra, ezért több száz autogramot írtak alá indulás előtt, hogy haláluk esetén az eladásukból befolyó pénz gondoskodjon családjuk megélhetéséről.

Az akció hatalmas tudományos és propagandasiker volt az Egyesült Államoknak, hiszen a televízióban világon 528 millió ember látta élőben az eseményt.Az Apollo–11 űrhajósai küldetésük során huszonkét kilogrammnyi kőzetmintát gyűjtöttek. Feltárták a holdi talaj alapvető tulajdonságait, felderítették a leszállóhelyhez közeli krátereket. Tudományos műszereik, köztük a Föld-Hold távolság precíz meghatározására szánt lézerreflektorok és holdrengések megfigyelésére kihelyezett szeizmométerek pedig az első betekintést engedték a Hold belsejének szerkezetébe. A Holdra még hat expedíció indult, az Apollo-13-nak műszaki hiba miatt vissze kellett fordulnia. Égi kísérőnkön az Apollo-program befejezéséig tizenketten jártak, de a tervek szerint a következő évtized második felében az ember visszatér a Holdra. Donald Trump amerikai elnök 2017 decemberében irányelvet írt alá, amelynek célja, hogy újra amerikai űrhajósokat juttassanak a Holdra.

Még mindig él a filmstúdió-teória

Dacára a temérdek bizonyítéknak, a csaknem négyszáz kilogramm holdkőzetnek, amit az űrhajósok magukkal hoztak, valamint annak, hogy a landolás tényét még Kína és Oroszország sem cáfolja, egy, Bill Kaysing által 1976-ban megjelentetett könyv óta napjainkig él a teória, amely szerint a Holdra szállást egy stúdióban forgatták le. Az amerikaiak hat százaléka osztja ezt a véleményt. A kételkedők többek között azt kifogásolják, hogy a felvételeken hiányoznak a csillagok az égről, furcsán vetülnek az árnyékok, hiányzik a kráter a leszállóegység alól, valamint az amerikai zászló többször is lobogni látszott, holott a Hold ritka légköre miatt nem lett volna szabad. (VB)

Kapcsolódó írásaink

Holdraszállás a múzeumban

ĀVictor Vasarely a kozmosz meghódításáról álmodott, hat korabeli amerikai képzőművész – köztük Andy Warhol – munkái fel is jutottak a bolygónk körül keringő égitest felszínére

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom