Krónika

Notre-Dame-tűz: adókedvezményt kap, aki támogatja a helyreállítást

A francia parlament elfogadta a felújításról szóló törvényt, amely szerint öt év alatt végeznének a munkálatokkal, közben az anyagi felajánlásoknak eddig a tizede érkezett meg

Három hónappal a katedrálisban kitört tűzvész után elfogadták Franciaországban a székesegyház újjáépítéséről szóló törvényt. Azt, hogy pontosan mennyibe fognak kerülni a munkálatok, még nem tudni.

Notre-Dame-tűz: adókedvezményt kap, aki támogatja a helyreállítást
Egyelőre nem tudni, a leomlott huszártornyot eredeti formájában állítják-e vissza
Fotó: AFP/Bertrand Guay

Öt év – ennyi idő alatt kellene végezni a nyolcszázötven éves Notre-Dame felújításával a kedden végleges formájában elfogadott törvény szerint. Ismert, a párizsi gótikus székesegyház április 15-én gyulladt ki, a tűzvész következtében leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. Emmanuel Macron francia államfő egyébként már másnap öt évet határozott meg a felújításra, de számos szakértő úgy vélte, ennél hosszabb időre lesz szükség.

A friss törvény a többi között adókedvezményt adna azok számára, akik pénzügyi segítséget nyújtanak a székesegyház felújításához, megszervezi és ellenőrzi az adományok felhasználását, megkönnyíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát, és egyszerűbbé teszi a közbeszerzési eljárások lebonyolítását.

„A legnehezebb még hátravan. Meg kell erősíteni a székesegyházat, aztán pedig felújítani” – mondta a képviselők előtti vitában Franck Riester kulturális miniszter. Az ellenzék támogatja az újjáépítést, de feleslegesnek tartotta, hogy a kormány rendkívüli törvényben engedélyezze az örökségvédelmi és a környezetvédelmi szabályok áthágását annak érdekében, hogy a helyreállítás minél hamarabb megvalósuljon. A kulturális miniszter szerint viszont a kormány „nem keveri össze a gyorsaságot és a elsietettséget.” A felújításra beígért több mint 850 millió eurós (körülbelül 270 milliárd forint) felajánlásoknak eddig csak valamivel több mint tíz százaléka érkezett meg, a munkálatok becsült összegét viszont még nem állapították meg a kárfelmérők. A katedrálisnál jelenleg százharmincan dolgoznak az épület biztosításán és az ólommentesítésen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom