Krónika

Alan Turing lesz az új ötvenfontoson

Háborús hős a bankjegyen

Lakossági konzultáció eredményeként megszületett a döntés a két év múlva forgalomba kerülő brit ötvenfontos bankjegyről, amelyen Alan Turing matematikus portréja fog szerepelni – jelentette be Mark Carney, a Bank of England kormányzója, aki beszédében háborús hősnek nevezte a férfit.

Alan Turing lesz az új ötvenfontoson
Alan Turing
Fotó: AFP

Alan Turingot a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tartják számon. A második világháború idején ő állt annak a csoportnak az élén, amely sikeresen feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot, amellyel évekkel lerövidítette a háborút. Turingot 1952-ben „súlyos közszeméremsértés” vádjával elítélték homoszexualitása miatt. A férfi börtönbüntetés helyett önkéntes kémiai kasztrációnak vetette alá magát, ám alig két évvel később meghalt. II. Erzsébet királynő a brit kormány kezdeményezésére 2013-ban utólagos kegyelemben részesítette.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom