Krónika

Pénzbüntetésre ítélték a hekkert, aki feltörte a Telekom rendszerét

Nem jogerős a döntés

Folytatólagosan elkövetett információs rendszer megsértésének bűntettében bűnösnek találták, és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték első fokon a Szolnoki Járásbíróságon azt a fiatal hekkert, aki még 2017 tavaszán feltörte a Magyar Telekom informatikai rendszerét

A hekker a tettét a cég tudomására hozta, ám a Telekom szerint az etikus hekkelés kereteit több szempontból jelentősen túllépve, az első sérülékenység felfedezése után, a vállalat kifejezett kérése ellenére, számos alkalommal újabb támadásokat indított. A támadás ugyanakkor az ügyfelek személyes adatait nem érintette, és azokat a távközlési hálózatokat sem, amelyeken az ügyfelek kommunikálnak. A támadások kapcsán feltárt hiányosságokat a Magyar Telekom még 2017-ben rövid időn belül kijavította, megszüntette. Az ítélet ellen az ügyészség – amely eredetileg börtönt kért a férfira – súlyosbításért, a védelem és a vádlott pedig felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerős. A hekker védelmét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a férfi etikusan járt el.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom