Krónika

Agyonlőttek egy rádiós újságírót

Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek egy rádiós újságírót a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Kidapawanban - közölték hatósági források csütörtökön.

Agyonlőttek egy rádiós újságírót
Az újságíró műsoraiban gyakran volt téma a korrupció, és több közéleti botrányt hozott szóba
Fotó: Facebook/97.5 Brigada News FM-Kidapawan

Eduardo Dizon, A Brigada News FM munkatársa hazafelé tartott autójával szerda este, amikor két ismeretlen egy motorkerékpárról több lövést adott le rá. Egyelőre nem tudni, a gyilkosságnak köze volt-e Dizon munkájához, kollégái azonban azt mondták, a műsoraiban gyakran volt téma a korrupció, és több közéleti botrányt hozott szóba.

A rádióállomást üzemeltető cég közleményben ítélte el a gyilkosságot, amellyel szerinte megpróbálták megfélemlíteni a rádió dolgozóit.

Dizon a tizenharmadik újságíró, akit Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hatalomra kerülése óta megöltek. Több, a sajtó szabadságával foglalkozó nemzetközi szervezet, beleértve a Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ) nevű független, amerikai nonprofit szervezetet, többször leszögezte, hogy a délkelet-ázsiai ország az egyik legveszélyesebb hely az újságírók számára.

A Time amerikai magazin 2018-ban azzal igyekezett felhívni a figyelmet az újságírók helyzetére, hogy a többi közt egy Fülöp-szigeteki újságírót, Maria Ressát is az év emberének választott. Ressát később februárban őrizetbe vették rágalmazás vádjával.

Nem sokkal megválasztása előtt Duterte egy sajtótájékoztatón azt mondta, a korrupt újságírók megérdemlik a halált. „Az, hogy újságíró vagy, nem jelenti azt, hogy téged nem ölhetnek meg, ha kurafi vagy” - tette hozzá akkor.

Kapcsolódó írásaink