Krónika

Egyre több fát vágnak ki az amazonasi esőerdőkben

Bajban a Föld tüdeje

Hatvan százalékkal több fát vágtak ki júniusban az amazonasi esőerdőkben Brazíliában, mint egy évvel korábban az Inpe állami űrkutatási intézet szerint, amely műholdakkal figyeli az erdőterületeket.

Vizsgálataik szerint júniusban összesen hétszázhatvankét, a teljes első fél évben pedig mintegy kétezer-háromszáz négyzetkilométernyi őserdő tűnt el. A most kezdődő száraz időszakban általában erősen növekszik a fakitermelés, pontosabb képet csak az év végén kaphatunk. Az elmúlt évtizedekben az Amazonas erdeinek csaknem egyötöde semmisült meg. Jair Messias Bolsonaro brazil elnök beiktatásakor megígérte, nem lép ki a párizsi klímaegyezményből, amelyben Brazília elkötelezte magát, hogy 2030-ig nullára csökkenti az illegális fakitermelés mértékét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom