Krónika

Algák termelik az autókat meghajtó hidrogént

A világ gépkocsigyártói több millió dollárt fektetnek be az új típusú üzemanyag-kutatásba

Az eddigieknél hatékonyabban lehet hidrogéngázt előállítani zöldalgák segítségével az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában kifejlesztett új módszer alapján. A hidrogén üzemanyagként történő hasznosítása már a negyven éve foglalkoztatja az autóipart.

Bár korábban is voltak ezirányú kísérletek, az autóipari szakma a hetvenes évek elején kezdett először a hidrogénre mint jövőbeni-reménybeli üzemanyagra tekinteni – hangoztatta lapunknak Kovács Géza közlekedési mérnök. Mint kifejtette, a nagy autógyárak igazán a kétezres évek elején pörgették föl a kutatást, s bár évente sok millió dollárt költenek ilyen célokra, még mindig nem tudtak átütő sikereket elérni. Egyrészt a gázzal hajtott kocsik a tesztelések során nem mutatkoztak eléggé biztonságosnak és hatékonynak, hogy tömegesen gyártsák azokat, másrészt a robbanásveszélyes hidrogén fuvarozása, valamint a jármű tankolása sem hétköznapi művelet.

Kovács Géza emlékeztetett arra, hogy a kőolaj- és vegyipar, valamint az élelmiszeripar nagy mennyiségben használ hidrogéngázt, amelyet jelenleg leginkább földgázból állítanak elő – ám ez sokba kerül és roppant mértékű szén-dioxid-kibocsátással jár. Az üvegház hatású szén-dioxid emberi ésszel nehezen felfogható méretekben terheli a környezetet, ezért is lenne fontos kiváltani valami „barátságosabb” módszerrel – fogalmazott.

Iparági szakértők szerint a hidrogénhajtás akkor terjedhet el tömegesen, ha olcsó és szennyezésmentes lesz a termelés, ugyanis az alapanyag költsége visszahat a motorfejlesztésre is – mondta. Szerinte ezért is figyelemreméltó, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (MTA SZBK) dolgozó Lendület Molekuláris Fotobioenergetikai csoport eredményei szerint az eddig ismert eljárásoknál hatékonyabban lehet hidrogéngázt előállítani zöldalgák segítségével – igaz, egyelőre csak laboratóriumban.

Mint az MTA közölte, a 2010 óta folyó kutatásnak már több olyan eredménye született, amelyek együttesen arra utalnak, hogy a jövőben akár a szabadban, de legalábbis üvegházakban környezetbarát módon lehet hidrogént termelni. Az MTA SZBK kutatója, Tóth Szilvia Zita Iftach Yacobyval, a Tel-avivi Egyetem Megújuló Energiaforrások Laboratóriumának vezetőjével erről szóló közös cikke a napokban jelent meg a Trends in Biotechnology folyóiratban. A zöldalgák a fotoszintézis során fény és víz felhasználásával cukrokat készítenek, de képesek hidrogén termelésére is. Az élő szervezeteket tekintve elméletileg ez a leghatékonyabb módja a napsugárzás kémiai energiává alakításának.

A természetben is megtalálható zöldalgafajoknál a hatékonyság csaknem tizenhárom százalék, s ez egy nagyságrenddel jobb mutató, mint a biomassza-alapú megújuló energiaforrások esetében. Tóth Szilvia Zita a Trends in Biotechnology folyóiratban megjelent cikkben úgy fogalmazott: a munka folytatásához keresik az ipari partnert. A következő lépésük egyébként egy üvegházi bioreaktor építése lesz – várhatóan egy-két éven belül.

Kapcsolódó írásaink

Mitől magas a benzin ára?

ĀRegős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője segített nekünk kideríteni - MH-VIDEÓ

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom