Krónika

Enyhülést hozhat a fájdalmakra az új gyógyszer

Magyar és brit szakembereknek sikerült azonosítaniuk, mi okozza a rendkívüli szenvedéssel, és emiatt gyakran depresszióval járó regionális fájdalomszindróma tüneteit

Magyar és brit kutatók munkája révén pár éven belül enyhíthető lesz az elviselhetetlen fájdalom. A feladatra alkalmasnak tűnő gyógy­szer klinikai forgalomban van, de azt alapvetően reumatoid artritisz és autoinflammatorikus kórképek kezelésénél alkalmazzák sikerrel. A projektet a Nemzeti Agykutatási Program és az Európai Kutatási Tanács is támogatja.

Enyhülést hozhat a fájdalmakra az új gyógyszer
Akár évek során sem múlik el a sérülésekkel járó gyulladás az érintetteknél
Fotó: AFP/Bsip-B. Boissonnet

Ha megsérülünk, az fájdalommal jár, és ugyanilyen természetes az is, hogy a rossz érzés a gyógyulás után elmúlik, ám a javulás sajnos néhány embernél csak látszólag következik be, a fájdalom hónapokig vagy akár évekig megmarad – mondta el lapunknak Dénes Ádám, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet csoportvezetője. A neves szakembert annak kapcsán kerestük meg, hogy a Magyar Tudományos Akadémia bejelentette, hazai és brit kutatók munkája révén pár éven belül enyhíthetik a komplex regionális fájdalomszindrómát (CRPS), ismertebb nevén az elviselhetetlen fájdalmat. Dénes Ádám Helyes Zsuzsannával, a Pécsi Tudományegyetem Szent­ágothai János Kutatóközpont Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet munkatársával dolgozik közösen a projekten.

Mint Dénes Ádám kifejtette, hosszan tartó, látszólag minden ok nélküli fájdalom jellemzi a CRPS-t, amely különböző sérülések után alakulhat ki, és a gyakran elviselhetetlen, a jelenlegi csillapító kezelésekre nem reagáló fájdalom súlyos depressziót, tartós szenvedést eredményez. Beszélt arról is, a fájdalom mellett sok esetben az ilyenkor kialakuló helyi gyulladás tünetei sem csillapodnak. Már régóta sejtették, hogy az idegrendszer mellett a gyulladásos és autoimmun folyamatoknak is fontos szerepük lehet a CRPS kialakulásában. Az agyban nem ugyanúgy működik az immunrendszer, mint a test más részein. Az immunsejtek ugyanis az úgynevezett vér-agy gát miatt nem képesek szabadon bejutni oda, viszont különféle hírvivő molekulák információkat közvetíthetnek a központi idegrendszerben lévő úgynevezett gliasejteknek és viszont.

A CRPS esetében a gyanú az egyik ilyen hírvivőre, az interleukin-1 nevű molekulára terelődött. Dénes Ádám és Helyes Zsuzsanna kutatócsoportja egérkísérletekkel bebizonyította, hogy a testben kialakult gyulladás és immunreakció hullámai megváltoztatják a központi idegrendszer működését segítő mikrogliasejtek aktivitását, ez pedig befolyásolja a fájdalomérzet kialakulásában szerepet játszó idegrendszeri központokat, hónapokon, sőt akár éveken át elhúzódó szenvedést okozva.

Jelenleg is van forgalomban az interleukin-1 hatásának gátlásán alapuló gyógyszer, igaz, ezt a reuma­toid artritisz és egyéb betegségek ellen alkalmazzák sikerrel – mondta Dénes Ádám. Mint fogalmazott, ezeket a CRPS-terápiája kapcsán nem vizsgálták, de mivel a klinikai teszteket már elvégezték, így csak azok utolsó fázisait kell ismét végrehajtani, amelyek bizonyíthatják, hogy a hatóanyag működik ebben a betegségben is. Hozzátette, ideális esetben a hosszadalmas, jellem­zően tíz-tizenöt éves teljes gyógyszerfejlesztési folyamat helyett e tesztek lefolytatására akár két-három esztendő is elegendő lenne, sokkal alacsonyabb költségek mellett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom