Krónika

Globális krízist okozhat az oltásellenesség

Egy kutatás szerint Kínában, Ausztriában és Japánban védettek legkevésbé a gyermekek, míg a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság Franciaországban a legnagyobb

A világon Franciaországban a legnagyobb a bizalmatlanság a védőoltásokkal szemben. Hazánkban nem népszerűek ugyan az oltásellenes nézetek, globálisan azonban egyre nagyobb kihívást jelent, hogy sok szülő nem oltatja be a gyermekét.

Globális krízist okozhat az oltásellenesség
Évente mintegy hárommillió ember életét mentik meg a különböző szérumok
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A gazdagabb országokban kisebb a bizalom az oltóanyagokkal szemben, mint a szegényebb államokban – többek között ezt állapította meg a Wellcome Trust brit egészségügyi civil szervezet száznegyven országra kiterjedő kutatása. Az adatokat száznegyvenezer tizenöt év feletti ember megkérdezésével kapták meg.

A téma aktualitását jól szemlélteti, hogy napjainkban több olyan járvány is felütötte a fejét, amelyeket korábban legyőzöttnek hittünk, köztük a kanyaró is, amely Ukrajnában, a Fülöp-szigeteteken, illetve az Egyesült Államokban is problémákat okoz. Ennek elsődleges oka a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság, amelynek forrása egy 1998-ban publikált tanulmány, amelyben Andrew Wakefield brit orvos azt állította, hogy a mumpsz, rubeo­la és kanyaró elleni kombinált védőoltás (MMR) autizmust okozhat. Annak ellenére, hogy Wakefieldről később kiderült, hogy meghamisított kutatási adataiból jelentős anyagi hasznot húzott, illetve több vizsgálat is igazolta az MMR megbízhatóságát, továbbra is akadnak, akik nem oltatják be gyermekeiket. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vakcinák évente akár hárommillió ember életét menthetik meg. Úgy látják, a bizalmatlanság az emberiséget érintő tíz legnagyobb probléma egyike.

A kutatásban megkérdezett szülők hat százaléka felelte, hogy gyermeke nincs beoltva semmilyen betegség ellen, ők a legnagyobb arányban Kínában, Ausztriában és Japánban élnek. Az összes ország közül Franciaországban a legnagyobb a bizalmatlanság (33 százalék) a vakcinák biztonságossága iránt. A szülők válaszai alapján Magyarországon a gyermekek 96 százaléka kapott védőoltást egy vagy több betegség ellen.  Nálunk a megkérdezettek 77 százaléka szerint biztonságosak, illetve 78 százaléka szerint hatékonyak az oltóanyagok, előbbi esetében 50, utóbbinál 65 százalék a kelet-európai átlag. A magyar szülők kilencven százaléka úgy gondolja, az oltások fontosak a gyermekek számára. Ebben a kategóriában tíz százalékkal állunk jobban a kelet-európai országok átlagához képest.

A tudósok iránti bizalom nálunk némileg elmarad a térség országaitól. A válaszadók 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy magas a bizalma a szakemberek iránt. A megkérdezettek kétharmada jellemzően közepes mértékben bízik a tudósokban.

Kapcsolódó írásaink

Politikai fellépés a kanyaró ellen

ĀAz Amerikai Egyesült Államokban január óta kétszázkilenc új megbetegedést regisztráltak, a járvány terjedésének oka alapvetően az oltásellenességben keresendő