Krónika

Pokoli hőség nehezíti a pénteket

Pénteken a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén elérheti a 27 fokot.

Pokoli hőség nehezíti a pénteket
Az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki
Fotó: MH

Továbbra sem kegyelmez a meleg, a hideg, esős hetek után ezen a héten a hőségé volt a főszerep, ez pedig így is marad a következő napokban.

A hétvégén akár 37 fok is lehet. Az országos tisztifőorvos vasárnap éjfélig adta ki legmagasabb fokú intézkedését, a hőségriadót, míh az OMSZ a hőség veszélye miatt péntekre már az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Pénteken a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén elérheti a 27 fokot. Az előrejelzés szerint a minimumhőmérséklet 16-22, a maximumhőmérséklet 32-36 fok között valószínű. Az UV-B sugárzás akár a 8,3-as (extrém) szintet is elérheti. Péntek délután északkeleten fordulhat elő helyenként zivatar, amelyet viharos szél, illetve jégeső kísérhet. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A sok napsütés mellett csak kevés gomoly-, illetve fátyolfelhőre számíthatunk. Pénteken főként az ország északkeleti harmadában, szombaton pedig legfeljebb egy-egy helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél holnap napközben elsősorban a Dunántúl északi tájain megélénkül, néhol megerősödik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos lökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul, de néhol ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 33 és 37 fok között várható - írja az OMSZ.

Csütörtökön megdőlt a fővárosi napi melegrekord. Ezen a napon 35 Celsius-fok volt a rekord, amelyet 2000-ben mértek. Most ennél melegebb volt Újpesten, ahol 35,3 fokig melegedett a levegő.

Kapcsolódó írásaink