Krónika

Rendkívül ritka betegség tüneteit szüntette meg a kávé

Házi teszt – véletlenül

Egy tizenegy éves francia kisfiú örökletes, gyógyíthatatlan betegségének tüneteit sikerült megszüntetni kávéval egy véletlen teszt során – írta az MTI.

A kisfiúnál egy évvel korábban diagnosztizáltak diszkinéziát, amely annyira ritka, hogy a szakemberek sem tudják, hány embert érint. Az akaratlan mozgásokkal és fájdalmas izomgörcsökkel járó betegség ellen jelenleg nincs orvosság sem. A helyi orvosok kávét írtak fel a tünetekre, hiszen más páciensek már beszámoltak róla, hogy az segít az izomrángás ellen. A fiú reggel és este ivott egy csésze eszpresszót, ami szinte azonnal megszüntette a rángásokat, hatása pedig hét órán át tartott. A tünetek azonban hirtelen visszatértek.

A szülők négy nap után vették észre, hogy véletlenül koffeinmentes kávét vásároltak, ezért maradt el a várt hatás, így tudtukon kívül úgynevezett kettős vaktesztet végeztek el. Ekkor sem a teszt vezetője, sem az alany nem tudja, hogy mikor alkalmazták az orvosságot, és mikor a hatóanyag nélküli, de külsejében a gyógyszerrel megegyező placebót.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom