Krónika

Őskőkorszaki vésetekre bukkantak a régészek egy francia pályaudvarnál

Vadászterület volt

Egy lovat és más patás állatokat ábrázoló, tizenkétezer éves homokkő táblára bukkantak megelőző régészeti ásatások közben a nyugat-franciaországi Angoulême város pályaudvara mellett.

A 25 centiméter hosszú, 18 centiméter széles és három centiméter vastag kőtábla mindkét oldalán találhatók őskőkorszaki vésetek, a legjobb állapotban azonban egy fej nélküli ló rajzolata maradt fenn, amelyen különösen élethűek a lábak és a paták. A táblán kevésbé markánsan kivehetők négy másik, kisebb növényevő állat körvonalai is, köztük egy másik lóé, és egy feltételezett – szintén fej nélküli – szarvasféléé, amire patájának sajátos formája utal. A régészeti feltárást egy üzletközpont építése miatt végezték egy olyan helyen, amely ősi vadászterület lehetett. Az angoulême-i lelőhelyen felfedeztek kezdetleges tűzhelyeket is kovakő- és állatcsontmaradványokkal, amelyek a hely vadászati hasznosítására utalnak. A francia kutatók szerint ez a prehisztorikus állatábrázolás kivételes felfedezés, mert a késő őskőkor végét jelentő Mas d’Azil-i korszak (Kr. e. 12 300–Kr. e. 9600) absztrakt motívumok jellemezte, kései szakaszában ismeretlenek a figuratív ábrázolások.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom