Krónika

Az ukrán hajóskapitányt 15 milliós óvadék ellenében engedik ki az előzetesből

A Fővárosi Főügyészség másodfokon is megerősítette döntését, miszerint a Hableány-tragédiában részes Viking Sigyn ukrán hajóskapitánya, Jurij C. 15 millió forintos óvadék ellenében kikerülhet az előzetes letartóztatásból, és bűnügyi felügyeletben lehet, technikai nyomkövető alkalmazásával.

Az ukrán hajóskapitányt 15 milliós óvadék ellenében engedik ki az előzetesből
A Viking Sigyn szállodahajó
Fotó: MH/Katona László

Az ukrán hajóskapitány letartóztatását még június elsején rendelték el, és halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsítják.

A törvényszék a másodfokú döntést azzal egészítette ki, hogy amennyiben leteszik az óvadékot, a férfinek heti két alkalommal személyesen kell megjelennie a nyomozást végző hatóságnál. A nyomkövető eszköz alkalmazásának pedig több feltétele is van, ezeket azonban csak abban az esetben vizsgálják, ha megtörtént az óvadék letétele - írja az Index.

Az elsőfokú ítéletnél Jurij C. akkori ügyvédjei elmondták, biztosan ki fogják fizetni a 15 millió forintos óvadékot.

A rendőrség egyébként korábban arról tájékoztatott, hogy a vizsgálat során meghallgatták a vélhetően a balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó személyzetét és minden utasát, valamint „lefoglalták a hajóvezető telekommunikációs eszközeit, a szállodahajó szerverét, a radarképernyő és a teljes rádióforgalmazás adatállományát rögzítő adathordozókat, valamennyi AIS adatot”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom