Krónika

TEK: Már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése

Már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálásával - jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

TEK: Már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése
Mentési munkálatok a Margit hídnál
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Jasenszky Nándor a sajtótájékoztatón közölte: a búvárok azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódarura akarják rögzíteni a roncsot. Mire ezzel végeznek, várhatóan az úszódaru is a helyszínre érkezik, és megindulhat a Hableány kiemelése. 

Szerdán és csütörtökön a kiemelés műszaki elkészítése zajlott: olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot - ismertette. A tervek szerint a kiemelés után egy uszályra teszik a hajótestet. 

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője sajtótájékoztatót tart a Hableány sétahajó kiemelésének előkészítéséről a TEK mobil műveletirányítási központjánál
Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője sajtótájékoztatót tart a Hableány sétahajó kiemelésének előkészítéséről a TEK mobil műveletirányítási központjánál
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az osztályvezető elmondta, hogy a vízállás újra emelkedik, a sodrás változatlanul nagy, a látótávolság pedig nulla, így továbbra is rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak a búvárok.

Beszámolt arról is, hogy egy hatalmas uszadékfa akadt el a területen, ami néhány órára megakasztotta a munkát. 

Kérdésre válaszolva közölte: elvetették azt az ötletet, hogy hálót feszítsenek ki a hajótest köré, mert ez veszélyeztetné a búvárok testi épségét. Ugyanakkor dolgoznak a hajó nyílásainak lezárásán, hogy ne kerüljön ki a hajótestből semmi a kiemelés közben.

Magyarország legképzettebb ipari búvárai dolgoznak a mentésen

Magyarország legképzettebb ipari búvárai dolgoznak a Hableány kiemelésének előkészítésén, akik minden nap életüket kockáztatják - mondta Nyíri István, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke csütörtök este az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Hangsúlyozta: egy búvár 70 kilogramm felszerelést visz magával, így saját súlyát is számolva mintegy 150 kilogrammot kell mozgatnia, miközben a vízben nem lehet látni, és csak a kezükkel tudnak tapogatózni. 

Ez a helyzet nagyon kimeríti őket, ezért azt kérik: ne zavarják a munkájukat sajtómegkeresésekkel, szakértői kommentárokkal - mondta az elnök hozzátéve, az országban nincs egy tucatnál több olyan merülő búvár, akit ilyen körülmények között le lehet engedni és élve ki lehet hozni a vízből.

A Rákóczi hídnál is találtak egy holttestet

A fővárosi Rákóczi hídnál megtalálták a múlt szerdai dunai hajóbalesetben életét vesztő egyik ember holttestét - közölte a rendőrség csütörtök délután a honlapján.

Azt írták: a Rákóczi híd környékén kiemelt holttest azonosítása megtörtént. Az eddig eltűntként keresett férfi a hajóbaleset 17. dél-koreai áldozata.

A kutatásban részt vevők a Duna teljes déli szakaszán még 9 dél-koreai utast és a hajó 2 tagú magyar legénységét keresik.

Újabb holttest került elő a fővárosban

Ismét előkerült egy holttest a Dunában Budapesten - jelentették be az M1 aktuális csatorna csütörtök esti Híradójában.

Az M1 információi szerint a holttest a Bálna közelében került elő. 

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni. Korábban előkerült még egy holttest Érdnél, de azonosítása még folyamatban van, ő lehet a tragédia 18. áldozata. Ha róla és a Bálnánál előkerült holttestről is bebizonyosodik, hogy a hajóbalesetben halt meg, akkor még 9 embert keresnek.

Kapcsolódó írásaink