Krónika

Ideiglenes hajózási zárlat érvényes a Duna fővárosi szakaszán 

Csütörtökön reggel 6.20-tól visszavonásig hajózási zárlat van érvényben a Duna fővárosi szakaszán - tudatta police.hu.

Ideiglenes hajózási zárlat érvényes a Duna fővárosi szakaszán 
A budai oldalon a személyhajókat, szállodahajókat úgynevezett kíméletes hajózásra kötelezték
Fotó: MH/Katona László

A hajóforgalom a folyó budai oldalán tud haladni. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a hajóvezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

A Közlekedési Hatóság is tudatta, hogy hajózási korlátozás lépett életbe a fővárosban. A megfogalmazás szerint „hajózási zárlat lépett életbe a Duna fővárosi szakaszán a folyásiránnyal szemben a Lánchídtól egészen az 1649,5 folyókilométerig, vagyis körülbelül az Árpád hídig”  - mondta Éder Zsolt, a Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság ügyeletvezetője, hozzátéve: a budai oldalon a személyhajókat, szállodahajókat úgynevezett kíméletes hajózásra kötelezték. 
A csökkentet sebességre azért van szükség, hogy a hullámok ne zavarják a mentési munkálatokat - tette hozzá.

Egy pontonhídelemet juttatott a Magyar Honvédség hadihajós ezrede a szerda esti hajóbaleset helyszínére, a Margit híd közelébe - tudatta Szilágyi Zsolt ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka a honvedelem.hu közlése szerint.

 Szilágyi közölte, hogy röviddel a tragédia bekövetkezte után a honvédség parancsot kapott, hogy mérje fel, pontosan mivel tudja támogatni a belügyminisztériumi és a katasztrófavédelmi szakemberek mentési munkáját. 
„Az állományt riasztottuk, és létrehoztunk egy búvárcsoportot, illetve egy hajócsoportot” - mondta az ezredes. „A hajócsoport egy tűzszerész járőrhajóból és egy beépített szonárral rendelkező folyami aknamentesítőből áll: előbbit a felszíni keresés-kutatás, utóbbit pedig a hajóroncs felkutatása céljából vetettük be - fogalmazott az ezredes.
Miután megtalálták a hajóroncsot, a hajókat visszarendelték a hadikikötőbe. 

A búvárok készenlétben állnak, feladatuk, hogy támogassák a rendőrségi és katasztrófavédelmi búvárok tevékenységét. A katonák emellett előkészítettek egy pontonhídelemet is, amelyet egy aknamentesítő hajóra kötve a Margit híd közelébe juttattak. Ez búvárplatformként szolgál majd a merülésekhez, ha szükség lenne rá - mondta.
 

Kapcsolódó írásaink