Krónika

A nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozik a dunai hajóbalesettel

A nemzetközi sajtóban is vezető hírként számoltak be arról, hogy szerda este elsüllyedt egy hajó a Dunán a Parlamentnél.

A nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozik a dunai hajóbalesettel
A Dunán még most is keresik az eltűnteket
Fotó: MH/Katona László

Az egész világot megdöbbentette a hír, hogy hét dél-koreai turista életét vesztette a balesetben, s további 21 személyt nagy erőkkel keresnek a hatóságok.

A BBC tudósításában, a koreai külügyminisztériumra hivatkozva arról ír, hogy legalább egy gyerek van az eltűntek között, és a hajón a harminc turista, valamint a kétfős személyzet mellett három idegenvezető is utazott.

A CNN, ahol szintén vezető hír a baleset, már arról számol be, hogy a hét elhunyt turista mellett egy magyar személyzeti tag is életét vesztette, bár ezt később kitörölte. A lap azt emelte ki, hogy az áldozatok közül senki sem viselt mentőmellényt.

A Sky News kiemelte, hogy büntetőeljárásban vizsgálják a tragikus balesetet, valamint hozzátették, hogy a Hableány névre hallgató hajó legfiatalabb utasa egy hatéves kislány volt.

A német nyelvű lapok közül Németország legolvasottabb újságja, a Bild és az osztrák Kurier is vezető anyagban foglalkozik a történtekkel. Mindkét portál cikkje kiemeli, hogy a napok óta tartó esőzések és a Duna erős sodrása nehezítik a keresési és mentési munkálatokat.

A Kurier megemlíti, hogy a hajó fedélzetén a 30 dél-koreai turista mellett három utaskísérő és két fő személyzet is tartózkodott. Az utasok többsége 40 és 50 év közötti felnőtt, de volt köztük egy hatéves gyermek is.

A Süddeutsche Zeitung tudósítása a CNN anyagához hasonlóan hangsúlyozza, hogy az áldozatok egyikén sem volt mentőmellény.

A Spiegel a DPA és a Reuters hírügynökségek nyomán arról ír, hogy tizenöt utas sérülések nélkül vagy könnyebb sérülésekkel úszta meg a balesetet, egy embert pedig sikerült újraéleszteni.

Kapcsolódó írásaink