Krónika

Felborult egy hajó a Dunán

Heten meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este - jelentette az M1 aktuális csatorna. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, közülük 13 emberről egyelőre nem tudni semmit.

Felborult egy hajó a Dunán
Mentők a Duna-parton, a pesti Vigadónál - az elsődleges feladat a Parlamentnél felborult hajón lévő emberek mentése
Fotó: MH/Katona László

Egy nagyméretű luxushajóval ütközhetett az a turistahajó, amely elsüllyedt szerda este a Dunán a Parlamentnél - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A nagyméretű hajó elsodorta, maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt.

A hajó roncsát egyelőre nem találják.

Az M1 csatornán 23.15-kor hangzott el egy belügyminisztériumi tájékoztatás, amely szerint 18 ember hollétéről tudnak a rendőrök és a mentősök, közülük 14-en egészségesek, épségben vannak, egy embert sikerült a parton újraéleszteni, heten életüket vesztették, 13 ember hollétéről pedig egyelőre nem tudni semmit, őket nagy erőkkel keresik.

A mentést kiterjesztették a Duna teljes, Budapest alatti magyarországi szakaszára - jelentette az M1 tudósítója, aki elmondta azt is, hogy a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter.

Győrfi Pál a sajtótájékoztatón hozzátette: hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba.
Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott.
A hatóságok azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes szakaszán.
Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.

Horváth Ildikó az MTI-nek elmondta: három nagy kórház fogadja a dunai hajóbaleset sérültjeit. 

Az államtitkár a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivje azt mondta, hogy több sérültet látnak el.
A BRFK ügyeletére szerdán 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei, valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést és a helyszíni intézkedést.

A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

Mentők a Duna-parton, a Pesti vigadónál, az éjszaka felborult egy hajó a Parlamentnél
Mentők a Duna-parton, a Pesti vigadónál, az éjszaka felborult egy hajó a Parlamentnél
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A környéket teljesen lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és tűzoltóautót látható.

Rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset, melynek következtében elsüllyedt a Hableány elnevezésű sétahajó - mondta az M1 aktuális csatornának Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka.

Azt mondta: semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják. Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

Annyit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt. A környezeti tényezők, köztük a sodrás is nehezíti a mentést - tette hozzá.

A mentőszolgálat ügyeletese annyit közölt, hogy „14 egységgel” vannak a helyszínen.

Objektum doboz

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány nevű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál. A városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít. 

Az Index információi szerint a baleset úgy történt, hogy a Hableányba a Margit hídnál hátulról belefutott egy szállodahajó, és felborította. A Mahart Budapest nevű hajója vette először észre a balesetet, onnan hangzott fel először az Ember a vízben! figyelmeztetés is.

A portál helyszíni beszámolója szerint a folyón álló hajók mind reflektorokkal világítják a vizet, a Szabadság hídról egy filmforgatás reflektorait is a Duna felé irányították, de a mentést nehezíti, hogy a megáradt, 15 fokos folyónak nagyon erős a sodrása, és az eső miatt - a világítási próbálkozások ellenére - a látási viszonyok is elég rosszak.

A Panorama Deck Kft. „minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik - tették hozzá.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta.

Kiszámíthatatlan, hogy milyen sérüléseket szenvedtek a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjei - mondta az M1 aktuális csatornának Zacher Gábor toxikológus, kiemelve: a lehűlés komoly fenyegetést jelent, hiszen a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

A toxikológus elmondta azt is, hogy a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató azt mondta: jelenleg minden akadályozza a mentést: az időjárás is, a víz hőmérséklete is és a Duna gyors folyása is, valamint az is, hogy a Duna pár órája újra áradni kezdett. A budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint.

Jelenleg 5 méter körüli a vízállás. A tetőzést pár nap múlva 570-580 centiméterrel várják - közölte a szóvivő.

 A szerdán a Dunán történt hajóbaleset következtében nagy problémákat okozhat a sodródó hajóroncs is - emelte ki Szatmári Zsolt.

Szakbúvároktató: nagy problémákat okozhat a sodrodó hajóroncs is    
A szakbúvároktató azt hangsúlyozta: a kikötőknél, a hídpilléreknek ütközve is komoly károkat okozhat a hajóroncs. Ezért minél gyorsabban be kell avatkozni.

Azt mondta: a protokoll ilyenkor az, hogy riasztják a katasztrófavédelmet, ők az önkéntes mentőszervezetet, nekik is a vízimentésre szakosodott egységeiket. Budapesten két ilyen cég van - tette hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom