Krónika

A magyarok genetikai nyomai

Megdőlni látszik a tétel, hogy a Magna Hungariában élő őseink a tatárok csapásai alatt megsemmisültek

A tatárjárást követően a közép-ázsiai terület népessége, így a Julianus barát által felfedezett Magna Hungaria magyarjai is a baskírokba és a volgai tatárokba olvadhattak be. A genetikai kutatások azt látszanak igazolni, hogy a Volga-Urál vidékén kimutathatóak a magyarok genetikai nyomai.

Tevékenységünk során rendkívül nagy segítséget kaptunk az észt genetikusoktól, akik Eurázsia jelentős területeire kiterjedő saját adatbázissal és a legkorszerűbb laboratóriumi berendezésekkel rendelkeznek – mondta lapunknak Németh Endre matematikus, informatikus. Az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport munkatársát annak kapcsán kérdeztük, hogy az Akadémia tegnap bejelentette, a Julianus barát által Magna Hungariában, a Volga–Urál vidéken megtalált magyarok genetikai nyomaira bukkanhattak a közelmúltban hazai kutatók. A projektben Székely Gábor informatikus, Klima László, az ELTE Finnugor Tanszékének vezetője és Türk Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Őstörténeti és Honfoglalás Kori Régészeti Tanszékének vezetője vett még részt.

Mint Németh Endre kifejtette, az észt szakemberekkel történt közös munka során negyvenhat eurázsiai populációt vizsgáltak meg. Kiderült, hogy az apai ágú közös genetikai komponens az obi-ugorok és a baskírok között fordul elő nagyobb arányban, ezenkívül megtalálható még a volgai tatárok és a magyarok között. A matematikus külön kiemelte azt, is, ez a közös genetikai komponens a székelyek között magasabb, mint jelenlegi hazánkban. Ennek oka az lehet, hogy Erdély a Kárpát-medence elzártabb részén fekszik, így a székelyeket kevéssé érintették a különböző népmozgások – fogalmazott.

Korábban a kutatók szinte egyöntetűen úgy vélték, Magna Hungaria magyarjai a tatárok csapásai és uralma alatt teljesen megsemmisültek, így ma már nyomuk sincs – ám ez a tétel most megdőlni látszik – húzta alá Németh Endre. Arról is beszélt, hogy Mende Balázs és Türk Attila már az Urál menti „magyargyanús temetőkben” lelt csontok alapján is kimutatta az anyai genetikai vonalon a rokonságot.

Kapcsolódó írásaink