Krónika

Diákok mérték össze tudásukat a hungarikumokról

Lezárult tavaly év végén általános iskolás diákok számára meghirdetett Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében című hungarikum vetélkedő 8. osztályosok részére meghirdetett versenye. A megmérettetés elődöntőjét és döntőjét a lakiteleki Népfőiskolán rendezték május 23-án és 24-én.

Diákok mérték össze tudásukat a hungarikumokról
A két nap során változatos feladatokat oldottak meg a csapatok
Fotó: Lakitelek Népfőiskola

A több mint kétszáz jelentkező közül összesen 15 négyfős csapat versengett egymással a május 23-án lezajlott elődöntőben. A nap végére szoros küzdelem után nyolc csapat jutott tovább a másnapi döntőbe.

A döntőben a versenyző csapatok javaslatot tehettek egy olyan értékre, amelyet ők szívesen látnának a Hungarikumok Gyűjteményében. A második feladat egy totó volt, melyben a fiataloknak a hungarikumokkal és a nemzeti értéktárban szereplő értékekkel kapcsolatban megfogalmazott állításokról kellett eldönteniük, hogy azok igazak, vagy hamisak. A verseny során több mint háromszáz pontot gyűjthettek a csapatok.

Az első három helyezést elért csapat:
I. helyezett: Ballagó hagyományőrzők - Tiszaszalka
II. helyezett: Városvédők - Sárospatak
III. helyezett: Bucimacik - Sárvár

Az április elején győztes négy hetedik osztályos csapat és a nyolcadikosok közül az első négy helyezett hungarikum kiránduláson vesz részt június végén.

Kapcsolódó írásaink