Krónika

Száz éven belül víz alá kerülhet London, New York és Sangháj

2100-ra a jégtáblák olvadása valószínűleg 7 - 178 centiméterrel járul hozzá a vízszint emelkedéshez. Ha a gleccserek olvadását és a víz térfogatának növekedését is hozzáadják, ez az érték már két méter fölött is lehet - adta hírül a BBC.  

Száz éven belül víz alá kerülhet London, New York és Sangháj
Az árvíz nem ismeretlen a londoniak számára, öt évvel ezelőtt az angol főváros nyugati részét hirtelen elöntötte a víz
Fotó: AFP

Egy korábbi tanulmány szerint a legnagyobb vízszint emelkedés sem fogja elérni az egy métert 2100-ig. Ezt a jelentést az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének ötödik jelentése tartalmazta, melyet 2013-ban adtak ki. A tanulmányt azóta is több szakember vitatja, mert szerintük hiányos. A terület vezető szakértői ezért most olyan kutatást végeztek, amelynek előrejelzései a Grönlandon, Nyugat- és Kelet-Antarktiszon jelenleg végbemenő olvadásról tapasztaltakon alapulnak.

Eredményeik szerint, ha a szennyező anyagok kibocsátása a mostani folyamatot követve nő, a világ tengerei nagy valószínűséggel 62-238 centiméterrel lesznek magasabbak 2100-ra. Ez lenne az egyik legpesszimistább forgatókönyv, mely szerint a globális felmelegedés miatt a hőmérséklet akár 5 Celsius-fokot is emelkedhet.

„2100-ra a jégtáblák olvadása valószínűleg 7-178 centiméterrel járul hozzá a vízszint emelkedéshez, ám ha hozzáadjuk a gleccsereket és a jégsapkákat, valamint a víz térfogatának növekedését a melegedés hatására, akkor jóval két méter fölött járunk” – mondta Jonathan Bamber, az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány vezető szerzője, a Bristoli Egyetem kutatója. 

A szakember arra is kitért, hogy a korábbi jelentés csak azt vette figyelembe, ami valószínűsíthető. Tudományos szempontból ez azt jelenti, hogy a lehetőségeknek csak a 17-83 százalékát vették figyelembe. Az akadémia legújabb tanulmánya szerinte azért megbízhatóbb, mert a matematikai modellek eredményeinek már az 5-95 százalékát vette alapul.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom