Krónika

Mindössze harminc gramm, mégis életeket menthet

A WIWE névre keresztelt, magyar fejlesztésű EKG-készülék hatvan másodperces vizsgálatot követően képes kiszűrni a különböző szívritmuszavarok gyanúját

Száz, a szívritmuszavarok megelőzését szolgáló EKG-eszközt osztottak ki egy pályázat eredményhirdetésén. A betegség ma több százezer embert érinthet hazánkban.

Mindössze harminc gramm, mégis életeket menthet
Több mint háromszázezer embert érint a pitvarfibrilláció
Fotó: Bodnár Patrícia

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. idén is meghirdette közös, egészségügyi szereplőknek szóló pályázatát. A felhívás átadóján a nyertes szakrendelések és ambulanciák összesen száz mobil EKG-készülékkel és huszonöt táblagéppel bővíthették eszközparkjukat.

Az eredményhirdetésen kiosztott, WIWE névre keresztelt műszerekkel a szakemberek hatékonyabb munkát végezhetnek a szívritmuszavarok időben történő felismerése terén. A magyar fejlesztésű, mindössze harminc grammos, névjegykártya méretű EKG-készülék egy hatvan másodperces vizsgálat során képes figyelmeztetni a leggyakoribb szívritmuszavarra, a pitvarfibrillációra. Ez ma a hatvanöt év feletti népesség három-öt százalékánál fordul elő, vagyis több mint háromszázezer embert érint. Korai felismerése tehát különösképpen fontos, hiszen gyógyszeres kezeléssel elkerülhetők az olyan súlyos következmények, mint a stroke, amely akár bénulással is járhat.

– A WIWE működése nagyon egyszerű, a laikusok számára készült – magyarázta lapunknak Csanádi Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. Ezt az apró készüléket – fűzte tovább – a kolléga olyan pácienseknek adja oda, akiknél felmerül a gyanú, hogy fel nem ismert zavara lehet. A beteg két ujjával megfogja a készülék egy-egy pontját, amely ezáltal rögzíti és kielemzi az adott személy szívverését, s jelzi, ha valamely ritmuszavar gyanúja felmerül. Ezt persze további vizsgálatok követik, de a lényeg, hogy kiszűrjék a gyanús eseteket.

– Úgy gondoljuk, hogy a teljesen tünetmentes és ezért fel nem ismert pitvarfibrilláció a teljes beteg népesség felét érinti – mondta a kardiológus. Hozzátette, a másik felében a beteg egyrészt érezheti, hogy a szívműködésével van baj, például túl gyorsan ver. Ám vannak esetek, amikor más jellegű tünetek merülnek fel: előfordulhat fáradtság, levertség olyan terhelésektől is, amelyek korábban nem okoztak gondot, de a szívritmuszavar sajnos számtalan módon megjelenhet.

Csanádi Zoltán hangsúlyozta, a probléma rendkívül soktényezős, okozhatják genetikai adottságok is, illetve szervi szívproblémák. Ennél is gyakoribb és rendkívül fontos rizikófaktor például a magas vérnyomás és a szívelégtelenség minden formája. Ezekben az esetekben sokszorosára nő a pitvarfibrilláció megjelenése. Az egyik legfontosabb tényező az életkor, amelynek előrehaladtával folyamatosan nő a betegség kockázata. Az egészséges életmód ugyanakkor csökkenti a kialakulás előfordulását, így roppant fontos a megfelelő mennyiségű mozgás, a jól megválasztott étrend, valamint a testsúly is.

Kapcsolódó írásaink