Krónika

Kiderült, meddig terjed a digitális intim szféránk

Egy felmérés szerint nem számít tabunak a szülőszobából posztolni a közösségi oldalakra, mi több, sokan a párjukkal való szakítás hírét is megosztják

Egy kutatás szerint a magyar okostelefon-felhasználók előbb posztolnak a szülőszobából vagy egy temetésről, mint a hálószobájukból. A lapunknak nyilatkozó pszichológus figyelmeztetett, mértéktartással és tudatos eszközhasználattal az okostelefonok hasznossá válhatnak a társadalom számára.

Kiderült, meddig terjed a digitális intim szféránk
Megosztás mértékkel. Az online felületeken való megjelenés a külvilágnak szól
Fotó: AFP/Image Source/Emely

Az erőszakos és a szexuális tartalmak nyilvános megosztásától vonakodnak leginkább a magyar okostelefon-felhasználók – derült ki a Huawei Technologies Hungary legújabb kutatásából. Az online vizsgálat során több mint ötezer magyar okostelefon-tulajdonost kérdeztek meg, céljuk az volt, hogy megtudják, hol húzódik a közösségi média felhasználóinak digitális intim szférája.

A felhasználók több mint fele úgy nyilatkozott, sosem posztolna nyíltan agresszív vagy pornográf jellegű tartalmakat, míg a temetés vagy a párjukkal való szakítás közzététele már mindössze a válaszadók harmadának jelentene problémát. A legkevésbé kifogásolhatónak pedig a szülőszobából való tartalommegosztás minősül a válaszok alapján.

A kutatás kitért az online erőszak, azaz a cyberbullying témájára is, amelyre a megkérdezettek tizennégy százaléka azt felelte, már érte őket abúzus az interneten, valamennyi esetben nyilvános felületen. A zaklatásoknak nem volt nemi alapja: a férfi és női felhasználók ugyanolyan arányban voltak online agresszió áldozatai.

„Ahogy számos egyéb dolog esetében, az okostelefonok használata kapcsán is beszélhetünk pro- és kontráról, hiszen valóban lehet azt megfelelően, okosan használni, de tehetjük ezt ártó szándékkal, vagy épp frusztrációink elvezetésére is” – mondta lapunknak Mogyorósi Rebeka pszichológus. Hozzátette, hasznos, ha egy esemény nagyobb nyilvánosságot kap, hiszen felhívja a figyelmünket arra, hogy az adott jelenséggel foglalkoznunk kell magasabb szinten, így például az online erőszakkal is. Másrészről azok, akik ezeken a felvételeken megjelennek, ki vannak téve a nagy nyilvánosságnak és a kontrollálatlan kommentáradatnak, s ezáltal fokozott pszichés sérülést is szenvedhetnek.

Hogy hol van a megosztás határa, az másik kérdés – fogalmazott a pszichológus. Mint mondta, az online felületeken való megjelenés alapvetően a külvilágnak szól, egyfajta énprezentáció. „Fontos feltennünk magunknak a kérdést: mi változik azzal, hogy megosztok egy információt a világgal, annak legalábbis egy részével magamról? Mi a haszna és a jelentősége az életemben? Akár pozitív, akár negatív tartalomról beszélünk, amelyet magunkról vagy környezetünkről osztunk meg, mindegyik mögött fellelhető valamilyen kívánt cél elérése, mint például a pozitív visszajelzések által remélt magasabb önértékelés vágya. Szeretnénk magunkat értékesnek érezni, és versenybe szállni az online közösségi tér többi szereplőjével, amivel általában épp az ellenkezőjét érjük el” – hangsúlyozta.

Mogyorósi Rebeka hozzátette, a mérték megtartása rendkívül fontos a közösségi felületek használatakor. Érdemes dolgozni azon, hogy belülről éljük meg az élményeinket, és saját belső mércénk szerint igyekezzünk alakítani azokat ahelyett, hogy kívülről várnánk a visszaigazolást.

Kapcsolódó írásaink

Számtalan veszély forrása az internet

ĀA felnőttek teremtették a digitális világot, de használati utasítást nem adtak hozzá, pedig a szülők feladata lenne, hogy felkészítsék a gyermekeket az online térben való tájékozódásra