Krónika

Zárva a turisták előtt a világhírű thaiföldi Maya Bay

Még két évig zárva marad a turizmus előtt a meseszép thaiföldi Maya-öböl, amely A part című, Leonardo di Caprio főszereplésével készült hollywoodi kalandfilmből vált világhírűvé.

Zárva a turisták előtt a világhírű thaiföldi Maya Bay
A Maya Bay még két évig zárva marad
Fotó: internet

A Phi Phi-sziget déli részén fekvő, sokáig felfedezetlen strandot tavaly júniusban zárták le négy hónapra, hogy a turistaáradat által tönkretett élővilága regenerálódhasson. Az újranyitást azonban végül meghatározatlan időre elodázták, hogy időt adjanak az ökoszisztéma újjáépülésére. 

A Maya Bay még két évig zárva marad, hogy helyreállhasson az öböl tömegturizmus által tönkretett természeti környezete - jelentette be csütörtökön a nemzeti parkok igazgatósága.

A hatóságok az októberre tervezett újranyitás elhalasztásakor azt közölték, hogy akár évekre is szükség lehet a korallzátonyoknak, a mangroveligeteknek és magának a homokos strandnak a teljes felépüléséhez.

A régionális turisztikai szövetség indokolatlannak nevezte és nehezményezte "a turizmus szívének" további két évre történtő lezárását. 

A környező tengerparti üdülőhelyekről naponta hatezren keresték fel az érintetlen öblöt azóta, hogy 2000-ben világszerte bemutatták a Leonardo DiCaprio-féle filmet. 

Az újranyitás után korlátozni fogják a látogatók számát az öbölben, ahol motorcsónakok sem horgonyozhatnak többé.