Krónika

David Attenborough ma 93 éves

1926. május 8-án született Angliában, generációkat tanított meg a természet, azon belül is az állatvilág tiszteletére és szeretetére, közel 92 éves kora után is új műsorral jelentkezett a Netflixen Sir David Attenborough. 

David Attenborough ma 93 éves
Filmes karrierjét 1954-ben, azaz, immár 65 éve kezdte el
Fotó: AFP/Niklas HALLE'N

Sir David Attenborough 1926. május 8-án született Angliában. Filmes karrierjét 1954-ben, azaz, immár 65 éve kezdte el, amikor egy világ körüli expedícióra indulhatott, hogy ritka, különleges állatfajokat gyűjtsön a Londoni Állatkert megbízásából.

A BBC-nek 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat, az itt készült anyagok közül a legismertebb Az Élet című kilenc részes sorozat, amelyben átfogóan mutatja meg a természet és az élővilág arcát, mindezt még soha nem látott részletességgel és képi világgal.

Attenborough a magyar nézők szívébe híres trilógiájával lopta be magát annak idején, amelynek darabjai az Élet a Földön, Az élő bolygó és Az élet megpróbáltatásai voltak. A hátizsákos világjáró hihetetlen kalandjainak és közvetlen, sztorizós modorának köszönhetően, olyan nevekkel emlegetik együtt mint Cousteau kapitány vagy Gerald Durrell.

Munkásságáért II. Erzsébet királynő is elismerte azzal, hogy 1985-ben lovaggá ütötte.

Legújabb filmje az Our Planet, amely többek között a globális felmelegedés következményeit vizsgálja, a sorozat a Netflixen tekinthető meg.

Objektum doboz

A BBC tavaly, a 92. születésnapjára egy 92 másodperces videóval kedveskedett, amelyben megpróbálják bemutatni minden idők egyik legismertebb természettudósának pályafutását.

https://www.facebook.com/BBCOne/videos/1852858564734553/

Kapcsolódó írásaink