Krónika

Tudtak a szoftverhibáról, mégis hallgattak a Boeingnél

A problémákat állítólag már az első modellek gyártása után észlelték

A Boeing vezetése már 2017-ben tisztában volt a 737 MAX típusú gépeket érintő hibákkal, de hallgatott róluk. A The Wall Street Journal értesülései szerint a problémákat az első modellek gyártása után észlelték, de nem jelezték a Szövetségi Légügyi Hatóságnak (FAA).

Tudtak a szoftverhibáról, mégis hallgattak a Boeingnél
Illusztráció
Fotó: internet

Ráadásul a Lion Air indonéz légitársaság gépének katasztrófáját követően is csak néhány légitársasággal és pilótával osztották meg az információk egy részét. Az illetékes tisztségviselők az Ethio­pian Airlines 2019. márciusi tragé­diája után öt nappal beszéltek először a biztonsági hibákról, ám a nyilvánosság előtt továbbra sem fedték fel, hogy szoftverhibáról van szó.

Bűnügyi vizsgálat is indult annak feltárására, a Boeing szándékosan vezette-e félre a beruházókat, az eljárás kiterjed arra is, hogyan kaphattak engedélyt az érintett gépek.

A Boeing mérnökei 2017-ben azonosították, hogy a pilótafülke riasztóberendezése nem működik szoftverhiba miatt. Az akkor elrendelt belső vizsgálat – amelyről a vezetés csak a Lion Air balesete után szerzett tudomást – azt állapította meg, hogy a hiba nem veszélyezteti a repülésbiztonságot. Ezt akkor az FAA is helybenhagyta.

Ismert, a Boeing említett típusai két balesetben is érintettek voltak: októberben egy indonéz, idén márciusban egy etióp légitársaság járata zuhant le. Csaknem háromszázötvenen vesztették életüket.