Krónika

Gyümölcsös és mandulás torták közül választják ki Magyarország tortáját

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közös keddi budapesti rendezvényén bemutatták a Magyarország tortája és Magyarország cukormentes tortája verseny idei döntőseit.

Gyümölcsös és mandulás torták közül választják ki Magyarország tortáját
A cukormentes kategóriában a tavalyi győztes a „Három kívánság” torta lett, mely a budapesti Nándori Cukrászdában készült
Fotó: Wikipedia

A fináléba öt-öt cukrászda alkotása került, a győzteseket augusztus elején hirdetik ki.

„Az idén magyaros ízvilágú torták kerülnek a cukrászdák kínálatába. A beadott édességek alapanyagai között rengeteg gyümölcs, cseresznye, körte, ribizli, mandula, eper, málna és birs volt” - jelentette be a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke. Selmeczi László azt is kiemelte, hogy az idén négy pályamű is a zserbó újragondolásából született. A cukrászok ezzel a száz éve elhunyt cukrászmester, Gerbeaud Emil emlékének szeretnének adózni. 

A cukormentes kategóriában tizennégy pályamunka érkezett, a zsűriben a cukrász szakemberek mellett dietetikusok és fogyasztók is helyet kaptak. A legfontosabb különbséget ebben a megmérettetésben a szénhidrát - és kalóriaértékek jelentik. A cukormentes torták között üdítő színfolt volt a cukkinipiskóta, a gyömbér eperrel, a kókusz különböző formái vagy a tökmag. Az öt-öt döntős további szakmai támogatást kap a döntő előtt cukrásztechnológiai, illetve dietetikai szempontok alapján.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány rendezvény döntőjébe az Akali meggyes mandula (Mészáros Cukrászda, Szombathely), az Emile emlékére (Művész Kávéház, Budapest), a Sopron hűsége (Hoffer Cukrászda, Sopron), a Boldogasszony csipkéje (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár) és a Kékestető (Hisztéria Cukrászda, Budapest) jutott. 
A Magyarország cukormentes tortája versenyben a Mandulatorta cukormentesen (Szamos Marcipán Kft, Budapest), az Eredendő bűn (Álomsüti, Budapest), a Körös-menti Egres (Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd), egy szintén Boldogasszony csipkéje névre keresztelt torta (Reök Kézműves Cukrászda, Szeged), valamint a Cukormentes Kicsi Gesztenye (Accappella Cukrászda, Szeged) került a fináléba.
   

Kapcsolódó írásaink