Krónika

Az Akadémia is vizsgálta a bulinegyed természetrajzát

A kutatás szerint míg a VI. és VII. kerület idősebb lakói például nagyobb rendőri jelenlétet, addig a fiatalok inkább több éjszakai boltot és közvécét szeretnének

Az egyik leginkább vitatott téma Budapest városfejlődésében az úgynevezett „túlturistásodás”, amely leginkább a VI. és VII. kerületet érinti. A problémakört a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete is vizsgálta.

Az Akadémia is vizsgálta a bulinegyed természetrajzát
A fiatal turisták többsége a romkocsmák miatt látogat fővárosunkba
Fotó: MH

Egy, a közelmúltban megjelent sajtójelentés szerint Barcelona, Velence, Amszterdam és Milánó után Budapest az ötödik leginkább túlturistásodott város Európában. A negatív hatásokat leginkább a VI. és VII. kerület, az úgynevezett bulinegyed lakói érzik, ahol az éjszakai gazdaság, vagyis a vendéglátóhelyek zajos forgalma a helyi lakosság életminőségének csökkenését eredményezi. A kérdést a Magyar Tudományos Akadémia is vizsgálta – a munkában az MTA Szociológiai Intézete részéről Csizmady Adrienne intézményigazgató, Smith Melanie Kay és Olt Gergely tudományos segédmunkatársak, valamint a Corvinus Egyetem docense, Pinke-Sziva Ivett vett részt.

Mint a lapunknak küldött anyagból kiderült, a kutatók 2017-ben kérdőíves felmérést végeztek a VI. és a VII. kerületben lakók, magyar vendégek és külföldi turisták körében, hogy jobban megértsék a jelenségét. Ezt egészítették ki azok a mélyinterjúk, amelyek a helyi társadalmi szervezetek képviselőivel, üzlettulajdonosokkal és alkalmazottaikkal, turizmus–vendéglátás szakértőkkel készültek. Mint kiderült, a szórakozóhelyek átlagos látogatói a húsz-harmincesztendős korosztályból kerülnek ki, közülük hetven százalék külföldi. Jóval kevesebb az ötvenévesnél idősebb vendég, és a látogatók nyolcvan százaléka a tizennyolc-negyvenéves korosztály tagjai közül kerül ki. A turisták között magasabb volt azoknak az aránya, akik a romkocsmák miatt látogattak Budapestre (60,1 százalék), mint akik a város kulturális örökségei miatt érkeztek.

A kutatás szerint számos tényező vezetett a lakossági elégedetlenséghez – ide tartozik a zajos tömeg, az utcai bűnözés, a piszok és a szemét, a részegek viselkedése, az éjszakai erős zaj és az emelkedő árak. Az ötvenévesnél idősebbek jobban érzékelik mindezt, érzékenyebbek rá, mint a harminc alattiak, és a megkérdezett lakók tizennyolc százaléka úgy tervezi, hogy a problémák miatt elköltözik a kerületből.

A helyzet javítása érdekében az ott élők javaslatai között a magasabb színvonalú takarítás szerepelt. Jobb közvilágítást elsősorban a női válaszadók szeretnének, minden bizonnyal a biztonság miatt. Az idősebb megkérdezettek azt is megfogalmazták, hogy nagyobb rendőri jelenlétre lenne szükség, és sokan támogatták közülük a vendéglátóhelyek éjszakai bezárását. A fiatalabbak inkább több éjszakai boltra és közvécére tettek javaslatot. A válaszadók szerint szigorúbban kellene szabályozni a kocsmatúrákat, ugyanakkor a sörbiciklik betiltását helyes lépésként értékelték.

Kapcsolódó írásaink