Krónika

Mobilapplikációval az amputáció ellen

Hazánk még mindig élen jár Európában és világszerte is a végtagvesztések tekintetében, miközben ezen esetek jelentős többsége elkerülhető lenne

Megjelent egy új telefonos alkalmazás, amelynek célja, hogy a jövőben a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek okozta szövődmények miatt kevesebb amputációt kelljen végrehajtani. A Végtagmentő applikáció a veszélyeztetett betegeknek és a szakembereknek is segítségül szolgálhat.

Egyéves fejlesztőmunkát követően megjelent a Végtagmentő névre keresztelt alkalmazás, amelynek alapjául a Mecseky László, Rozsos István és Vadász Gergely által kifejlesztett MEROVA módszer szolgált, ami az elmúlt huszonöt évben több ezer végtag megmentését tette lehetővé. Ez egyfajta ellátási sor, amelyben sebésztechnikai megoldások mellett alkalmazott eszközfejlesztések vagy az országban elsőként meghonosított eljárások is szerepelnek. A Végtagmentő segítséget nyújt betegeknek és szakdolgozóknak egyaránt. Előbbieknek a betegségükkel való együttélésben, a szövődmények megelőzésében, legyőzésében, utóbbiaknak pedig a MEROVA módszer megismerésében, a betegek kezelésében.

A krónikus sebek helytelen kezelése napjainkban is gyakran amputációhoz vezet, ráadásul a globális szakemberhiány ezt a veszélyt tovább erősíti – nyilatkozta lapunknak Rozsos István, az alkalmazást megálmodó érsebész. Hozzátette, az internetes információ-halmazban rengeteg helytelen vagy részben helyes válasz van, a laikus nem tudja kiválasztani a neki kedvezőt. Emellett előfordulhat, hogy hónapokat vár valaki a vizsgálatokra, és ezzel az élete is veszélybe kerülhet.

Az applikáció az ilyen, bizonytalan helyzetben lévő betegeket segíti elsősorban. „A Végtagmentő a betegadat-elemzés után konkrét és általános javaslatokat ad, emellett elindítja a virtuális asszisztenst is, aki időszakos figyelmeztetésekkel látja el a felhasználót.” Az érsebész kitért rá, az utóbbi évek lényeges tapasztalata, hogy az idősebb korosztály is megtanulta kezelni a tableteket, persze fontos, hogy a fiatal hozzátartozók is segítsék az idősebb érintetteket.

Az alkalmazás letöltése és használata teljesen ingyenes, ám a komoly szakmai tartalom miatt a zárt orvosi felület eléréséhez előzetes regisztráció és az orvosi pecsétszám megadása szükséges a szakemberek részéről. A készítők reményei szerint a Végtagmentőt idővel a graduális orvosképzésbe is beilleszthetik. „Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben a szakemberhiány hatékony megoldását kell megcélozni. A világháló okozta zavarok tisztázásával jobb ellátási minőséget hozhatunk létre, és ezt már az orvosi képzés idején szükséges elkezdeni” – fogalmazott a szakember.
Az ismert adatok alapján hazánk sajnos élenjáró az amputációk számában Európában és a világon is, holott ezen végtagvesztések jelentős része indokolatlan. Több ezer embert érint a probléma évente Magyarországon, a cukorbeteg sebek és a lábszárfekély okán veszélyeztetett felnőtt emberek száma pedig meghaladja a hárommilliót.

Rozsos István hangsúlyozta, a végtagamputáltak hatvan százaléka az első amputációtól számított öt éven belül már nem él. Ha az alkalmazással eredményesen irányítjuk a betegek kivizsgálását és kezelését, akkor a szakorvosok terhelése is csökken, a várakozási idő is rövidül, és még több végtagot, ezáltal több életet menthetünk meg. A Végtagmentő Mozgalom szlogenje: mentsen végtagot, mentsen életet!