Krónika

Tovább pusztíthatja a vihar a Notre-Dame-ot

Nagy vihart mondanak kedd estére a meteorológusok Párizsban, ezért a francia munkások minden erejükkel azon dolgoznak, hogy befedjék a Notre-Dame-ot, amely a múlt héten komoly pusztulás áldozata lett.

Tovább pusztíthatja a vihar a Notre-Dame-ot
A munkások a Notre-Dame befedésén dolgoznak
Fotó: NurPhoto/Ibrahim Ezzat

A múlt hétfői tűzvész jelentős károkat okozott a székesegyházban - többek között a huszártorony is leomlott -, de az építészeknek és építőmunkásoknak szombatra sikerült stabilizálni a meggyengült struktúrát, és már a tűzoltók is befejezték az összes munkálatot.

Azonban az építészek attól tartanak, a kedd esti heves esőzések és a vihar tovább pusztíthatják a Notre-Dame-ot, így minden áron próbálják befedni az épületet - írja a BBC.  A szakemberek attól is tartanak, hogy az oltáskor az épületre locsolt víz is károkat okozhat, meggyengítheti az épület szerkezetét, elsősorban azzal, hogy beszivárog a kövek közé, ahol penészedést okozhat. 

Philippe Villeneuve főépítész arról beszélt, hogy abszolút elsődleges egy ponyva ráterítése a sérülékeny részekre. A gerendák az állványokhoz már a helyszínen vannak, s érkezik a fólia is. Hosszabb távú megoldásként pedig egy hatalmas, saját központi oszloppal rendelkező „esernyőt” fognak a katedrális fölé húzni.

Ehhez hasonló megoldást alkalmaztak Párizsban a Panthéon felújításakor. A stabilabb ernyő felállítása szakemberek szerint legkorábban három hét múlva kezdődhet meg, mert először a leomlott huszártorony felújítására emelt állványzat maradványait kell lebontani. 

Christophe Villemain, a katedrális építésze elrendelte a teljesen épen maradt XIII. századi rózsaablak bevonását is egy biztonsági hálóval azért, hogy a tetőzeti munkálatokról lehulló kövek miatt ne sérüljön a remekmű. 

Az újjáépítés módozatairól Franciaországban belpolitikai vita alakult ki az után, hogy Emmanuel Macron államfő múlt kedden ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül újjáépítik, majd szerdán Edouard Philippe miniszterelnök bejelentette, hogy nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a leomlott huszártornya újjáépítésére, és pályázat segítségével döntik el, hogy "az eredeti másolatát építik meg vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség". 

Építészek szerint a munkálatok leghosszabb és legösszetettebb időszaka az előkészítés lesz, a székesegyházat ugyanis először meg kell tisztítani a tűz okozta károktól, illetve a tűzoltáshoz használt víztől, majd a kiszáradást követően fel kell mérni pontosan a károkat, stabilizálni kell a megsérült részeket, fel kell mérni, hogy milyen sorrendben milyen felújításokra van szükség, azután ki kell írni a beszerzési pályázatokat, majd a nyertes vállalkozóknak kell előkészíteniük a konkrét felújítási munkálatokat. Csak ezután születhet döntés arról, hogy milyen módon épüljön újjá a huszártorony. 

A katasztrófa okait vizsgáló szakértők úgy vélik, hogy baleset történt, és azokat a tényezőket tanulmányozzák, amelyek együttesen hozzájárultak a tűzvészhez. Valószínűsítik, hogy a huszártorony állványzata liftjének kábeleiben keletkezett rövidzárlat állhat a pusztítás hátterében, de a pontos okot egyelőre még nem jelölték meg a nyomozók, akik az állványzat maradványain minden nyomot megvizsgálnak. 

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.

Kapcsolódó írásaink