Krónika

Mesés társasházak Józsefvárosban

Megújult a Szigony utca 10. társasház 600 M2 nagyságú tűzfalának hőszigetelése és kültéri festése a Józsefvárosi Önkormányzat Társasházi Támogatási Programjának részeként. A Színes Város Csoport kivitelezésében a Szaffi mesejelenetei díszítik mostantól a ház falát.

Mesés társasházak Józsefvárosban
A Szaffi meséjére épülő festményhez hasonlóan már tervben van a Vízipók-csodapók és a Vuk mesék jeleneteinek ábrázolása is kerületi házakon
Fotó: Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóosztálya

Az évekkel ezelőtt elindított Józsefváros Újjáépül program keretében megújult a kerület minden nagyobb tere, közintézményei és megkezdődött a lakóházak rendbehozatala is.

Ennek része a tűzfalak megújításának támogatása a Tűzfalfestési pályázaton, illeszkedve a gyermekbarát város kialakítása koncepcióhoz. A pályázatban mind a hőszigetelésre, mind a festésre 85%-os önkormányzati támogatás kapható, és 2019-ben is lehet pályázni. Feltétele, hogy a festés alkalmával csak meseábrázolásra használható fel a támogatási összeg.

A festéseket minden esetben hőszigetelés előzi meg, így nem pusztán új arculatot kapnak a falak, hanem fel is újítják őket festés előtt. A Szaffi festésén 400 liternél is több festéket használtak fel, a projekt munkálatai több hónapon keresztül zajlottak, az alkotói munkában a Színes Város segítségére volt Henrik Irén, a Szaffi alkotója, Dargay Attila özvegye.

A Szaffi meséjére épülő festményhez hasonlóan már tervben van a Vízipók-csodapók és a Vuk mesék jeleneteinek ábrázolása is kerületi házakon.