Krónika

A műkincsek 90 százalékát sikerült kimenteni a Notre-Dame-ból

A műkincsek és ereklyék 90 százalékát sikerült kimenteni a párizsi Notre-Dame-ból a pusztító lángok elől biztosítási szakértők közlése szerint. 

A műkincsek 90 százalékát sikerült kimenteni a Notre-Dame-ból
A Notre-Dame-ban 1000-1200 tárgyat őriznek
Fotó: AFP/Hubert Hitier

Az evakuálás a terveknek megfelelően zajlott - mondta Michel Honoré kártérítési szakértő, aki az egyik érintett biztosítótársaság megbízásából ellenőrizte a Notre-Dame kincseit. „A terv tökéletesen működött, ezért nem akkora a veszteség, mint amekkora lehetett volna” - tette hozzá.

A székesegyházban 1000-1200 tárgyat őriznek nagy értékű kelyhektől kezdve történelmi jelentőségű egyházi öltözékeken át nagy méretű festményekig. A segítséget nyújtók élőláncok alkotva mentették a pusztító lángok elől a tárgyakat.

„Az első biztonságba vitt darabok között volt a keresztről származó töviskorona és a szögek. A lista elején álltak, és előírás szerint azokat hozták ki először” - fejtette ki Honoré. 

A katedrális legtöbb nagy méretű festménye első ránézésre érintetlen, a jövőben restaurátorok fogják alaposan átvizsgálni őket, hogy a korom, a füst vagy az oltóvíz miatt nem érte-e őket kár. 

A szakértő bízik abban, hogy a katedrális nagy orgonája sem sérült meg, de erről pontosabbat csak akkor tudnak, ha átvizsgálták savmaradványok után kutatva. 

Jelenleg alaposan megvizsgálnak minden tárgyat, amelyet a tűzvész éjszakáján a Notre-Dame-ban kellett hagyni. Honoré szerint azt követően a Louvre-ba kerülnek. A kimentett értékeket a városházára vitték, de nagy valószínűséggel azokat is a Louvre-ba fogják szállítani, ahol nagyobb biztonságban tudnak vigyázni rájuk.

A székesegyházban lévő kincsekre két biztosítóval, köztük az AXA ART-tal kötött szerződést a tulajdonos, a francia állam, a másik társaság neve nem ismert.

A gótikus székesegyházban hétfőn, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, milliók keresik fel évente. 

Kapcsolódó írásaink

Notre-dame: A művészetek örök ihletője

ĀA hétfői hatalmas tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház megihlette Victor Hugót, de nemcsak őt: azóta is jelen van a művészetekben, az irodalomban, a filmművészetben, a musicalben, a balettben és a festészetben