Krónika

A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt

A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt - jelentette be szerda este a portugál köztársasági elnök, a hatóságok pedig közölték, hogy a kórházban időközben életét vesztette egy német nő, így 29-re emelkedett a halottak száma. 

A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt
Rengetegen életüket vesztették, mikor a busz kisodródott és felborult
Fotó: Twitter

Marcelo Rebelo de Sousa a mentési munkálatok addigi eredményei alapján korábban azt mondta, 11 férfi és 17 nő vesztett életét a Portugáliához tartozó szigeten történt buszbalesetben. Az államfő jelezte, hogy haladéktalanul a tragédia helyszínére utazik. 

A balesetet túlélő turisták szerint a szerencsétlenséget nagy valószínűséggel fékhiba okozhatta. „Nem tudok elképzelni más okot. A busz Quinta Splendidából indult, s néhány másodpercen belül gyorsulni kezdett” - számolt be tapasztalatairól egy sérült férfi, akit az Observador című hírportál idézett.

A busz egy falnak csapódott, rögtön azt gondoltuk, hogy a sofőr elvesztette az irányítást, majd egyre gyorsabbá vált, végül pedig felborult - tette hozzá a baleset túlélője, aki eltörte az egyik bordáját, míg felesége a nyakán sérült meg könnyebben. 

A nő arról számolt be, hogy egy a Madeirára vezető repülőúton kapott  tanács mentette meg az életét. "A repülőn elmagyarázták nekünk, mit kell tenni (ilyen helyzetben). Összehúztuk magunkat mint a csecsemők. Ez volt a szerencsénk" - mondta.

A Quinta Splendida hotel a baleset helyszínétől alig 250 méterre található.

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy a halottak többsége volt német állampolgár, a vizsgálatok során azonban hamar kiderült, hogy mindegyikük az volt. António Costa portugál miniszterelnök Twitter-bejegyzésében még az este folyamán részvétét fejezte ki Angela Merkel német kancellárnak. 

„Rettenes hír érkezett hozzánk Madeiráról” - írta a kancellár szóvivője Twitter-üzenetében. „Mélységes fájdalmat érzünk mindazok miatt, akik életüket vesztették a buszbalesetben” - tette hozzá Steffen Seibert. A német külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lépett a madeirai hatóságokkal. Seibert közölte, hogy külön közvetlen telefonvonalat létesített a hozzátartozókért aggódó családtagok számára. 

Heiko Maas német külügyminiszter csütörtök délután Madeirára utazik. Maas tájékoztatása szerint orvosok, pszichológusok és a külügyminisztérium konzuli tisztviselői is elkísérik őt a portugál szigetre. Maas szeretne személyesen találkozni a katasztrófa érintettjeivel és köszönetet mondani a portugál mentőalakulatoknak. 

A buszbaleset áldozatainak emlékére a madeirai regionális kormány csütörtöktől szombatig háromnapos gyászt rendelt el. A gyász idején félárbócra engedik a nemzeti lobogókat az állami intézmények épületein. 

A baleset helyi idő szerint szerda este fél hétkor történt. Hírügynökségi értesülések szerint a buszon ötvenheten utaztak. A sofőr Canico településen egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldalon lezuhant. 

A balesetnek korábban 28 sebesültje volt, köztük a portugál sofőr és az ugyancsak portugál idegenvezető. Az újabb jelentések szerint az intenzív osztályon belehalt sérüléseibe az egyik német nő, így a halálos áldozatok száma 29-re emelkedett. 

A sebesültek a Funchalban lévő kórházba kerültek, jelenleg négy ember állapota válságos. Többeket megfigyelés alatt tartanak, és egyesek már el is hagyhatták a kórházat.

A helyi hatóságok szerint az autóbusz viszonylag új volt, mindössze öt éve volt forgalomban, és egyetlen előző műszaki vizsgálat nem mutatott ki hibát a járműben.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom