Krónika

Harminckét áldozatért ég a mécses

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legvéresebb iskolai támadását követték el pontosan tizenkét évvel ezelőtt a Virginia állambeli Blacksburgben

Az Egyesült Államok történetének addigi legsúlyosabb iskolai merényletét követték el 2007. április 16-án. A huszonhárom éves dél-koreai támadó egyfajta társadalmi bosszút hajtott végre társain a Virginia Tech egyetem kollégiumában.

Harminckét áldozatért ég a mécses
Az Egyesült Államok történetének addigi legsúlyosabb iskolai merényletét követték el 2007. április 16-án
Fotó: AFP

A Virginia állambeli Blacksburgben 2007. április 16-án egy dél-koreai fiú több mint harminc emberrel, majd magával is végzett a Virginia Tech egyetem kollégiumában. Ez volt az ország addigi leghalálosabb iskolai merénylete.

A 23 éves Cso Szjung Hujra korábban felfigyelt már egy tanára, aki egyetemi tanácsadásra is továbbküldte, mondván, a fiú erősen zavart és problémás. A vérengzés előtt egyre kiszámíthatatlanabb lett, titokban lányokat kezdett követni, a kollégiumban pedig kisebb tűzvészt okozott. Ezt követően egy reggel az egyetem diákszállójában végzett két fiatallal. Az első hírek még arról szóltak, hogy Cso féltékenységből követhette el a gyilkosságokat, ám két órával később a vérengzés az egyetem másik részén folytatódott, ahol a fiatalember harminc embert lőtt le. Kilenc perc alatt mintegy százhetven lövedéket lőtt ki, majd maga ellen fordította fegyverét.

Napokkal a merénylet után a sajtóban arról írtak, hogy a támadó egyfajta társadalmi bosszút hajtott végre társain, ugyanis egy megtalálták egy többoldalas feljegyzését, amelyben az egyetemi társai által elkövetett sérelmeit vette sorra.
A vérengzés során a merénylő két tucat embert megsebesített. Többen az egyetem ablakain kiugorva menekültek, egy tanárnő pedig saját élete árán akadályozta meg, hogy Cso a diákjaira lőhessen.

Később megállapították, hogy az egyetem biztonsági szolgálatának késlekedése is hozzájárult ahhoz, hogy az első lövöldözés után az ámokfutó még órákig szabadon mozoghatott, ugyanis nem adtak ki azonnal figyelmeztetést. Igaz, arról is szó esett, hogy ha ezt megteszik, akkor sem lett volna lehetséges az egyetem mind a 131 épületét azonnal lezárni.
Kiderült továbbá, hogy a fiú a tölténytárakat az eBay-en rendelte magának, ami a fegyvertartás szigorításáról szóló kérdéseket is felvetett.

Németh Bence, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója korábban lapunknak arról beszélt, az Egyesült Államokban a fegyverviselés alkotmányos jog, amelynek módosítása a jelenlegi politikai környezetben gyakorlatilag elképzelhetetlen. Hozzátette: bár az elmúlt években növekedett az iskolai lövöldözések száma, a tavalyi ötvenhétezer fegyveres incidens között még nem ez a vezető halálok az országban.