Krónika

Kilövőállomásként használhatják majd a világ legnagyobb repülőgépét

Hat hajtómű,huszonnyolc kerék

Sikeres szűzrepülést hajtott végre szombaton a Stratolaunch. A hat hajtóművel felszerelt óriásgép az egyesült államokbeli Mojave Légi- és Űrkikötőből felszállva 2,5 órán át repült a sivatag fölött, és mintegy ötezerszáznyolcvan méteres magasságba is emelkedett, legnagyobb sebessége 304 km/h volt.

A repülőt nem utasszállításhoz tervezték, hanem mobil kilövőállomásként. A száztizenhét méteres szárnyfesztávolságú gép megerősített középső szárnyrészét alakították ki úgy, hogy űrjármű is elférjen rajta, amelyet aztán a levegőből, repülés közben lehet útjára indítani. A gép tömege több mint kétszázhuszonhatezer kilogramm, maximális felszállási tömege ötszázkilencven tonna. A leszálláskor a gép futóműve huszonnyolc kerékkel ér földet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom