Krónika

Az űrhajózás világnapja: a hidegháborútól a turizmusig

Napjainkban már zajlanak a kísérletek, hogy hétköznapi embereket juttassunk el az űrbe, az Egyesült Államok öt éven belül női asztonautát küldene a Holdra

Ma ünnepeljük az űrhajózás világnapját: 1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarint szállító űrhajó, így első emberként ő jutott el a világűrbe. Azóta több száz ember járt a világűrben.

Az űrhajózás világnapja: a hidegháborútól a turizmusig
Jurij Gagarin 108 percet töltött az űrben
Fotó: AFP

Ötvennyolc évvel ezelőtt ezen napon bocsátották Föld körüli pályára az első, embert szállító űrhajót a bajkonuri űrrepülőtérről, Tyura-Tamból az egykori Szovjetunióban. Az űreszköz egyetlen utasa Jurij Gagarin űrhajós volt, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Erre a napra emlékezve minden évben április 12-én ünnepeljük az űrhajózás világnapját.
A sikeres űrutazás azonban korántsem adott okot az ünneplésre mindenkinek. A hidegháborús viszonyok miatt mindez azt jelentette, hogy az űrtechnológiába – amely egyfajta politikai erőfitogtatás is volt az Egyesült Államok és a Szovjet­unió között – további óriási összegeket invesztál a két nagyhatalom. Alig egy hónappal Gagarin sikeres, 108 perces útja után az amerikai elnök, John F. Kennedy 1961. május 25-én bejelentette: az évtized végéig embert küldenek a Holdra.

A projekt azonban nem indult könnyen: a földi tesztelések során az Apollo-1 kabinjában tűz ütött ki, aminek következtében három űrhajós meghalt. Ezután számtalan további űrhajót indítottak, amelyek közül elsőként az Apollo-8 volt, amely sikeresen belépett a Hold gravitációs terébe 1968-ban. Egy évvel később, 1969. július 16-án indult útnak az Apollo-11, fedélzetén Neil Armstronggal, Edwin Aldrinnal és Michael Collinsszal, akik négy nappal később, július 20-án elérték az égitestet, majd épségben leszálltak rá, megnyerve ezzel az űrversenyt a szovjetekkel szemben.

Gagarin óta több mint kétszázhatvan űrrepülést hajtottak végre orosz, amerikai és kínai űrhajókon, és megközelítőleg ötszázötven ember hagyta el a légkört, köztük egy magyar is, Farkas Bertalan. Napjainkban már zajlanak az űrturizmussal kapcsolatos tesztrepülések, a cél, hogy a jövőben ne csak űrhajósok utazhassanak a világűrbe. Az Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence néhány hete bejelentette, öt éven belül űrhajósokat küldenek a Holdra, akik közül az egyik asztronauta nő lesz, emellett űrbázist is létre akarnak hozni az égitest felszínén.

Kapcsolódó írásaink