Krónika

Már fiatalkorban kezdődhet a Parkinson-kór

Becsült adatok alapján ma húsz-huszonötezer embert érinthet hazánkban az idősek betegsége

Április 11-én tartjuk a Parkinson-kór világnapját. A betegség elsősorban idős korban jelentkezik, a lapunknak nyilatkozó szakember szerint viszont egyre több fiatalnál vehetjük észre a korai tüneteket. A kór ma Magyarországon megközelítőleg húsz-huszonötezer embert érinthet.

Már fiatalkorban kezdődhet a Parkinson-kór
Manapság egyre több fiatalnál is megállapítják a háziorvosok a korai szimptómákat
Fotó: MH

Mi a közös a jövőbe utazó Michael J. Foxban, a legendás ökölvívó Muhammad Aliban vagy a szürrealizmus koronázatlan királyában, Salvador Dalíban? Látszólag semmi, pedig van egy dolog, amely mindhármuk életét alapjaiban változtatta meg: ez a Parkinson-kór.

A Parkinson-kór elsősorban idős korban jelentkezik – nyilatkozta lapunknak Klivényi Péter, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnöke. Hozzátette, a kórnak rendkívül sok formája ismert, legjellemzőbb jelei a kézremegés, illetve a mozgás lelassulása, de előrehaladott állapotban újabb és újabb tünetei jelentkezhetnek. Javarészt a mozgással kapcsolatos tüneteket ismerjük, de okozhat memóriazavart, nyálfolyást, izzadékonyságot, nyugtalanságot vagy gyomorpanaszokat is.

A Parkinson-kórt a központi idegrendszer ingerületátvivő anyagának, a dopaminnak a megfogyatkozása okozza, ám hogy ezt mi váltja ki, az az orvosok előtt is rejtély. Klivényi Péter elmondta, vannak bizonyos kórformák, amik genetikailag meghatározottak és örökölhetőek, ez viszont alig néhány embernél mutatható ki. Olyan családokban, ahol halmozott a Parkinson-kór megjelenése, ott ötszörös a kialakulás kockázata, így ez a legnagyobb rizikófaktor.

„Jellemzően hatvanéves kor körül jelentkezik láthatóan a betegség, ám azt nem tudjuk pontosan, mikor kezdődik. Azt gondoljuk, évtizedekkel megelőzi a tünetek megjelenését. Harminc-negyven éves korban már nem ritka, ha észrevesszük a jeleit, illetve manapság egyre több fiatalnál is megállapítják a háziorvosok a korai szimptómákat.”

Mint mondta, vannak bizonyos jelek, amelyek önmagukban nem feltétlenül tekinthetők a betegség korai tüneteinek, mert az egészséges populációban is ugyanúgy megjelenhetnek. Visszamenőleg azonban kimutatható, hogy ezek a tulajdonságok erősen jellemzik a parkinsonos betegeket. Ilyen lehet például az újdonságkerülő, zárkózott magatartás, a depresszió, vagy akár a székrekedés is.

„Nehéz volna meghatározni, pontosan hány embert érint a kór, ugyanis önmagában a diagnózist felállítani sem egyszerű. Hiszen kézremegésből is sokféle van, és nem feltétlenül a Parkinson-kór okozza. Sokkal inkább a tünetegyüttesekből állapítjuk meg” – mondta a neurológus. Hozzátette, becsült adatok alapján Magyarországon húsz-huszonötezer beteg lehet, akiknek kétharmada biztosan tud róla és kezelést is kap rá. A kezeletlen parkinsonosok valószínűleg az öregedés folyamatának normális velejárójaként tekintenek a tünetekre, ezért nem mennek orvoshoz.

Klivényi Péter hangsúlyozta, a betegséget jelenleg nem tudjuk gyógyítani, gyógyszerrel viszont a tünetek jól kezelhetőek. Emellett már a küszöbön vannak az új gyógyszerek, amelyek a kór megfékezését célozták meg. Itthon minden kezelés elérhető, ami külföldön is, vagyis a magyar betegek nem szenvednek hátrányt. Ráadásul az érintettek sokat tehetnek ellene. Így rendkívül fontos a napi mozgás és aktivitás fenntartása, legyen ez akár egy könnyed séta vagy kerti munka, de lényeges a kiegyensúlyozott, rendszeres étkezés is. Ezek mind-mind lassítják a betegség súlyosbodását.

Kapcsolódó írásaink

Űrtechnika sebészkéssel

ĀSérülések esetén a modern sportorvostudomány lényege: tökéletes gyógyulás a legrövidebb idő alatt