Krónika

Évente 335 milliárd tonna jeget veszítenek el a világ gleccserei

Nemcsak Grönland és Antarktisz jégtakarói olvadnak, a gleccserek is jeget veszítenek, 1961 óta összesen több mint 9 ezer milliárd tonnányit. A veszteség mértéke jelenleg évente mintegy 335 milliárd tonna. 

Évente 335 milliárd tonna jeget veszítenek el a világ gleccserei
Globálisan az elmúlt 30 évben a gleccserek tömegvesztesége jelentősen megnőtt
Fotó: MH

Csak a gleccserolvadás miatt 27 millimétert emelkedett a tengerek vízszintje - közölte a Nature tudományos folyóiratban egy nemzetközi kutatócsoport. 

A Zürichi Egyetem kutatója, Michael Zemp vezette tudóscsoport vizsgálatához a gleccserek klasszikus megfigyeléseit ötvözte műholdas mérésekkel. A kutatóknak ezáltal egy eddig nem tapasztalt adatmennyiség állt rendelkezésére az 1960-as évekig visszamenőleg. A gleccserfigyelő világszolgálat átfogó adatbankját is felhasználták, amelynek létrehozásához a világ több száz kutatója hozzájárult műholdas elemzéseivel. 

„Eredményeink így nem prognózisokon vagy numerikus modelleken alapulnak” - mondta Fabien Maussion, az Innsbrucki Egyetem Légkör- és Krioszférakutató Intézetének munkatársa. 

A kutatók ezáltal világszerte több mint 19 ezer gleccser jégvastagságának változásait tudták rekonstruálni. Az egyes gleccsereken végzett mérések rávilágítottak az évenkénti ingadozásokra, a műholdas adatok pedig eközben lehetővé tették, hogy több évre vagy évtizedre vonatkozóan meghatározzák a teljes jégveszteséget.

A globális vízszint emelkedéséhez legnagyobb mértékben Alaszka gleccsereinek olvadása járult hozzá, ezeket a patagóniai jégmezők, majd az arktiszi gleccserek olvadása követi. 

Az Alpokban, a Kaukázusban és Új-Zélandon lévő gleccserek szintén nagy mennyiségű jeget veszítettek, az óceánok vízszintjének emelkedésében azonban viszonylag kis felületük miatt kisebb szerepet játszanak. 

Globálisan az elmúlt 30 évben a gleccserek tömegvesztesége jelentősen megnőtt. Jelenleg világszerte 335 milliárd tonnát veszítenek évente. Ez az olvadás évi egy milliméterrel növeli a globális vízszintet. Így a gleccserek elolvadt jege 25-30 százalékát adja a globális vízszint aktuális emelkedésének. 

„Világszinten évente veszítjük el a teljes európai Alpokban lévő jégmennyiség egyharmadát” - mondta Zemp.