Krónika

A ketamin is segített a kis focisták mentésekor

Thaiföldi búvárakció

A thaiföldi barlangban rekedt gyerekek és edzőjük kimentésének orvosi körülményeit ismertette nemrég Richard Harris ausztrál aneszteziológus és barlangi búvár.

Az orvos, illetve kollégái a New England Journal of Medicine folyóiratban mutatták be, miként játszott fontos szerepet a 2018-as mentés során a ketamin nevű fájdalomcsillapító. A fiúkat és az edzőt a hideg vízben nem rájuk illő búvárruhában juttatták ki, mentésüknél pozitív nyomású, teljes arcos maszkot adtak rájuk, nyolcvanszázalékos oxigénellátással. Emellett ketaminalapú fájdalomcsillapítót is kaptak, mivel a legnagyobb veszélyt a kihűlés jelentette, a ketamin pedig csökkenti a reszketést, valamint érzéstelenítő hatású.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom