Krónika

Tizenhárom év után kaphat kártérítést a Szögi család

Olaszliszkai lincselés: Közel ötmillió forintról született döntés az elmúlt napokban

Hosszú huzavona után hamarosan kártérítést kaphat Szögi Lajos családja, ugyanis a végrehajtó lefoglalta az elsőrendű vádlott számára megítélt ötmillió forintot. Eközben az áldozat jogi képviselője arra figyelmeztet, az összeg csak töredéke a családot megillető kártérítésnek.

Tizenhárom év után kaphat kártérítést a Szögi család
Mementó. Szögi Lajos olaszliszkai emlékművét évente megkoszorúzzák szerettei
Fotó: MH

Az olaszliszkai lincselés néven elhíresült bűncselekmény tizenhét év fegyházra ítélt elsőrendű vádlottja, ifj. H. Dezső rossz börtönkörülmények miatt pert indított az állammal szemben, amit meg is nyert: csaknem ötmillió forintos kártérítés ítéltek meg neki, ami tavaly novemberben emelkedett jogerőre. Évekkel korábban, 2010-ben a bíróság az áldozat családjának negyvennyolcmillió forint kártérítést ítélt meg, amelyből ez idáig semmit nem kaptak meg, hiszen az elítéltek nevén már nem maradt értékesíthető vagyontárgy. Most, miután ifj. H. Dezső részére a bíróság megítélte a 4,9 millió forintot, a végrehajtónak lehetősége nyílt lefoglalni az összeget, hogy azt eljuttassák Szögi Lajos családjának. A pénz már a végrehajtó számláján van, és napokon belül eljuthat a hozzátartozókhoz. Ez azonban korántsem zajlott egyszerűen, jogi hercehurca előzte meg.

A vádlottnak megítélt összegről szóló jogerős határozatot a bíróság megküldte az Igazságügyi Minisztériumnak, ugyanis a büntetés-végrehajtási törvény értelmében a megítélt kártalanítás kifizetése iránt az igazságügyi miniszter intézkedik – tájékoztatta lapunkat a Szegedi Törvényszék. Ezután viszont még az igazságügyi tárca és Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) közti egyeztetés következett.

Az Igazságügyi Minisztérium megvizsgálta, az összeg az úgynevezett büntetés-végrehajtási számláról kiadható-e a családnak, nincs-e olyan követelés, amely megelőzné a hozzátartozók igényét. A szaktárca a napokban jóváhagyta a kifizetést, a 4,9 millió forintos summa már a végrehajtó számláján van – közölte az MBVK elnöke, Schadl György a Magyar Nemzettel. Hozzátette, a család a teljes összeghez hozzájuthat, mivel a végrehajtó, a kar és a tárca közösen úgy döntött, hogy eltekintenek az ilyenkor szokásos munkadíjtól, jutaléktól, más összegektől. A tervek szerint a jövő héten egyeztetni fognak a család jogi képviselőjével.

Az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya lapunknak megerősítette, a döntés valóban megtörtént, de bővebb tájékoztatást az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogára hivatkozva nem adtak. Ugyanakkor hozzátették, a bírói végrehajtásról szóló törvény módosítása óta az áldozatok elkövetővel szembeni kárigénye megelőz minden egyéb kárigényt, így az állammal szembenit is.

Ha a pénz valóban a végrehajtó számláján van, ideje volna már átutalni – nyilatkozta lapunknak Helmeczy László, a Szögi család jogi képviselője. Hozzátette, a lincselés ügyében indult tárgyalássorozat végén a Szögi Lajos családjának megítélt negyvennyolcmillió forintos kártérítés ma, a kamatokat figyelembe véve, megközelítőleg hatvanmillió forintot jelent. „Korábban számtalanszor próbáltam kapcsolatba lépni a végrehajtókkal, de akkor nem sikerült behajtani a követelést. Valami csoda folytán – bizonyára a média nyomásának hatására is – mégis sikerült most lefoglalni ezt a 4,9 millió forintot azt követően, hogy erre írásban kértem őket, hiszen én is egy bűnügyi műsor szerkesztőjétől értesültem, hogy ifj. H. Dezsőnek követelése van az állammal szemben. Nagy öröm ez, hiszen tizenhárom éve ez az első érdemi eredmény a család kárpótlása érdekében, ugyanakkor ez még mindig csak a töredéke a megítélt összegnek” –  mondta az ügyvéd, aki elárulta, már az áldozat családja sem igazán hitt abban, hogy ez valaha megvalósulhat.

Közben a Bors bulvárlapnak ifj. H. Dezső jogi képviselője arról beszélt, vizsgálják, nem évült-e el a család követelése. Amennyiben igen, nem indítanak pert a végrehajtás megszüntetéséért, és hajlandók megállapodást kötni. „Mindenki elévülésről beszél, ami nem igaz, akkor sem ha az elkövetés idejét, 2006-ot vesszük is alapul. A kártérítésről szóló ítélet 2010-ben született, a követelés továbbra is érvényes, a végrehajtási eljárás azóta folyamatban van – reagált lapunknak Helme­czy. Kitért arra is, a harmadrendű vádlott szintén beperelte az államot rossz tartási körülményeire hivatkozva, ám úgy tudja, Sz. András az összeget maradéktalanul a Szögi családnak ajánlaná fel.

Ismert, 2006. október 15-én Szögi Lajos negyvennégy éves tiszavasvári tanár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán hajtott át, az autóban két kiskorú gyermekével, amikor hirtelen egy kislány szaladt ki elé, majd az út menti vízvezető árokba esett. Noha a kislány és az autó nem ütközött – mint azt később az eljárás során megállapították –, a lány hozzátartozói rátámadtak, és agyonverték a férfit. Az ügy mind a nyolc vádlottját jogerősen elítélték 2009-ben, hárman életfogytig tartó szabadságvesztést, hárman tizenöt vagy tizenhét év fegyházbüntetést, ketten tíz évet kaptak a fiatalkorúak börtönében.

Kapcsolódó írásaink

Ötmillió forint a lincselőnek

ĀAz elsőrendű vádlottnak a rossz börtönkörülmények miatt megítélt összeget a 2006-ban Olaszliszkán agyonvert Szögi Lajos családja kaphatja meg