Kert

Így támasszuk fel esőverte muskátlinkat

Bár most felmelegedést ígérnek, az esőverte muskátlikkal akad teendő

Ugyan kinti növény, mégis nagy kárt tud benne okozni az intenzív eső. Összegyűjtöttünk néhány praktikát, amelyekkel feltámaszthatjuk megsínylett muskátlinkat – írja a Ripost.

Így támasszuk fel esőverte muskátlinkat
Eső után a kerti muskátli is különleges gondozásra szorul
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Frank Molter

Rengeteg eső esett az elmúlt hetekben, amely ugyan jót tesz a növényeknek, de a cserépben lévő muskátliknak meglehet, hogy már túlságosan sok. Ráadásul sok helyen felhőszakadás is volt, így ha nem terasz alatt vannak a virágok, a szárukat is elverhette az eső. Bár most felmelegedést ígérnek, az esőverte muskátlikkal akad teendő; mutatjuk, hogyan hozza őket újra formába!

Metssze le a sérült szárakat

Ha túl nagy esőzés, netán jégeső is verte a virágokat, akkor alaposan vizsgálja át őket, és a törött, sérült leveleket, szárakat vágja le, hiszen ezek csak elszívják az erőt a növénytől. Később újabbakat fog hozni.

Tegye ki a napra

Amint elvonulnak a felhők, tegye ki a muskátlikat a napfényre, hiszen a nedves lombozatban a gombabetegségek könnyebben tudnak szaporodni. Míg nagyon nedvesek, nem baj, ha egész nap a tűző napon vannak; ha megszáradtak, vigye vissza őket a végleges helyükre.

Ültesse át, ha kell

A túlságosan sok esővíz eláztatja a virágföldet, amely nem tesz jót a muskátliknak. A tálcákból öntse ki a vizet, és figyelje a növényt: ha a nagy esők után sárgulni kezd a levele, akkor jó eséllyel gyökérrothadás lépett fel. Ilyenkor át kell ültetni a növényt, a korhadt, elrothadt gyökérrészeket levágni, és friss földbe tenni, hiszen ez ugyanolyan, mintha túlöntözte volna őket. A virágföldet is nézze meg, ha nagyon összetömörödött, akkor mindenképpen ültesse át a növényt friss földbe, mert a sűrű eső hatására annyira összetömörödhet, hogy nem kapnak levegőt a gyökerek.

Adjon nekik extra tápoldatot

A szokásos heti egy tápoldatozás mellett eső után érdemes rögtön adni nekik plusz tápot, hiszen az eső kimossa a virágföldből a tápanyagokat.

Érdemes védeni is őket

Ha tudja, hogy jön a felhőszakadás, ha van lehetősége rá, vigye fedett helyre a virágait: akár a házba vagy a teraszra. Ha ez nem megoldható, egy esernyőt is kinyithat nekik, hogy ne érje őket az özönvíz.

Kapcsolódó írásaink