Kert

A magaságyás készítésének most van ideje

Most érdemes elkészíteni a magaságyást, tavasszal pedig már csak vetni, ültetni kell

Ha ősz, akkor magaságyás. Bár azt gondolnánk, hogy ráérünk vele tavasszal, de ez egyáltalán nem így van. -írta meg az agroinform.hu

A magaságyás készítésének most van ideje
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A magaságyás kitűnő megoldás, ha növelni szeretné a kert területét. Akár többemeletes is lehet, így jóval nagyobb felület áll rendelkezésére, mint a szabadföldi termelés esetén.

Ezen kívül az is mellette szól, hogy nem kell olyan mélyre hajolni kertészkedés közben, így az idősebb vagy a mozgásukban korlátozott kertészeknek sem kell lemondaniuk a kertészkedés nagyon is hasznos tevékenységéről. Sőt, még az erkélyen is kialakítható, így aki nem kertes házban él, annak is része lehet a saját termesztésű zöldségek okozta örömökben.

Ezért legyen magaságyása!

A magaságyásban sokféle növényt termesztünk, ami nem kedvez a kártevők tömeges elszaporodásának. Nem csupán zöldségféléket, hanem virágokat is ültethetünk így. Sokkal egyszerűbb öntöző rendszert telepíteni, és még a korai lehűléstől is sokkal jobban meg tudjuk óvni így növényeinket, hiszen sokkal egyszerűbb letakarni. Így még a jégveréstől is sokkal védettebbek, mint szabadföldi termelés esetén. Nem árt néhány kényelmes padot, vagy kerti széket is elhelyezni mellettük, hogy a családi együttlétek helyszínévé válhassanak.

A magaságy ezen kívül dísze lehet a kertünknek, így akár egy olyan, szépen rendezett kertben is bele lehet fogni a kertészkedésbe, ahol eddig nem szívesen vették volna a szabadföldi ágyások látványát. Nem utolsósorban pedig a fiatal családtagok érdeklődését is fel tudjuk kelteni vele, hiszen a gyerekek számára is érdekes egy körülhatárolt, jól látható termelési terület, amelyhez nem szükséges lehajolni. Akár készíthetünk a gyerekeknek külön magaságyásokat, ahol az útmutatásunk mellett szabadon gazdálkodhatnak, vagy garázdálkodhatnak.

Az idősebb családtagok is egészen biztosan gyakran fel fogják keresni a magaságyásokat, sőt, mivel nem szükséges lehajolniuk, egészen biztosan kedvet kapnak egy kis kertészkedéshez, ami jót tesz a kertnek és a kertésznek egyaránt.

Kapcsolódó írásaink