Képírás
Ételek a máj egészségéért
Érdemes beiktatni az étrendünkbe

Brokkoli – Jó rostforrás, amely támogatja a máj egészségét. Ráadásul olyan antioxidánsokat és fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a májrákot

Áfonya és málna – Okos dolog áfonyát, epret és málnát adni az étrendjéhez, mert ezek rostban gazdagok. Emellett számos antioxidánst is tartalmaznak, többek között az antociánoknak nevezetteket. Vizsgálatok szerint ezek a gyümölcsök antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek a májkárosodás csökkentésével hozhatók összefüggésbe. Az antioxidánsok segíthetnek a rákos sejtek növekedésének lassításában is

Szőlő – Rostokat és antioxidánsokat tartalmaz. A szőlő a resveratrol nevű antioxidánst tartalmazza. Ez segíthet megelőzni a további májkárosodást a nem alkohol miatti zsírmájbetegségben szenvedőknél

Diófélék – Tele vannak egészséges telítetlen zsírokkal, amelyek több okból is jó kiegészítői az étrendjének. Egy tanulmány szerint napi egy markényi dió fogyasztása csökkentheti a májkárosodás kockázatát

Bab – A máj védelmében a szakemberek a telített zsírok és a vörös húsok csökkentését javasolják. Ennek egyik nagyszerű módja, ha a vörös húst időnként babra, lencsére és csicseriborsóra cseréljük. Ezek a hüvelyesek alacsony telített zsírtartalmúak és jó rostforrások, ami egy nyerő kombináció a máj védelmére

Hal – Az olajos vagy zsíros halak – például a lazac és a pisztráng – jó omega-3 zsírsavforrások, amelyek segíthetnek a máj egészségének fenntartásában

Kávé – Jót tesz a máj egészségének, de a legjobban akkor működik, ha nem adunk hozzá cukrot, mert a felesleges cukor árt a májnak. A kávé gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és úgy tűnik, mind a koffeinmentes, mind a koffeines kávé jótékony hatású. Tanulmányok szerint a kávéban található diterpéneknek nevezett anyag segíthet a méregtelenítő hatásban, ami előnyös lehet a májfibrózisban és májzsugorban szenvedők számára

Tea – A tea, különösen a zöld tea, olyan vegyületeket – úgynevezett katekineket – tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. Tanulmányok szerint ezek a vegyületek segíthetnek csökkenteni a májbetegségek kockázatát. A zöld tea katekinjei segíthetnek a májrák megelőzésében is

Olivaolaj – Polifenolokat és egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyekről köztudott, hogy szívvédő hatásúak. A kutatók megállapították, hogy amikor a szívbetegség magas kockázatának kitett száz ember olívaolajjal kiegészített mediterrán étrendet követett, akkor alacsonyabb volt a májbetegség kialakulásának kockázata

Fügekaktusz – A fügekaktusz egy kaktusz, amelynek ehető gyümölcsei vannak, amelyről kiderült több, állatokon végzett vizsgálatban, hogy jótékony hatással van a máj egészségére

Grapefruit – A grapefruit egy naringin nevű antioxidánst tartalmaz. A laboratóriumban a tudósok megállapították, hogy a májsejtek naringinnel való kezelése védelmet nyújt az alkohollal szemben