Képírás

Kihagyta El Grecót a Szépművészetiben? Segítünk!

A 2022-es év egyik legfajsúlyosabb kiállításán, az El Greco című tárlaton jártunk, ahol a Kréta szigetéről induló mester mintegy ötven festményét és két vázlatrajzát láthatjuk egészen február 19-ig.  

Ha jó időben érkezünk, nem kell sorban állni a pénztáraknál
MH/Hegedűs Róbert
#1

A kiállításnak az intézmény bejáratánál való hirdetése is egészen profi. Természetesen maga a tárlat is az.

A gyönyörű Madonn előtt sok ember megáll
MH/Hegedűs Róbert
#2

A kiállítás a korai képek után El Greco Szűzanyáról festett műveivel folytatódik. Ezekből talán a legszebb darab az Angyali üdvözlet.  Hála eleinknek a Szépművészeti Múzeum, tehát a magyar állam tulajdonában van.

Talán a legszebb Madonna
MH/Hegedűs Róbert
#3

Az Angyali üdvözlet valóban az egyik legszebb, legkvalitásosabb festménye ennek a páratlan kiállításnak. Most éppen senki sem áll előtte, de El Greco egyik legismertebb munkája, legalábbis Magyarországon.

A kiállítás egyik aranyozott domborműve
MH/Hegedűs Róbert
#4

Az aranyfüsttel borított dombormű Guglielmo Della Porta munkája, aki Rómában szintén Farnese bíborosnak dolgozott, mint ahogyan El Grecónak is a nagy hatalmú főpap volt az első számú munkaadója az Örök Városban.

Kisebb tömeg a szentekről készült portrék előtt is
MH/Hegedűs Róbert
#5

A fotón balról Szent Péter portréját láthatjuk, az Anyaszentegyház alapítóját és első pápáját szinte mindig szakállas, idős emberként ábrázolják. Jobbra, a Szent Pál apostolt ábrázoló festményről több szakember is állítja, hogy ez egy önarckép. 

Van aki telefonjában is haza akarja vinni az élményt
MH/Hegedűs Róbert
#6

Egy látogató éppen Szent Pál portréját fényképezi. Onnan tudhatjuk, hogy Szent Pált ábrázolja a kép, mert a férfi kezében kard van, Pált pedig, mivel római polgár volt, karddal végezték ki. Jobbról megint csak egy ismert, magyar tulajdonban lévő képet láthatunk, Szent Bertalan apostol portréját.

A magyar állam, pontosabban a tulajdonában lévő olajtársaság új vásárlása
MH/Hegedűs Róbert
#7

Gonzaga Szent Alajos (1568–1591) itáliai arisztokrata családból indult, belépett a jezsuita rendbe. Spanyolországban bejáratos volt a királyi udvarba is. El Greco festményéhez valószínűleg Toledóban ült modellt, amikor rész vett a ferencesek ott megrendezett nagygyűlésén.

Látogatók két Szent Ferencet ábrázoló festmény előtt
MH/Hegedűs Róbert
#8

A kiállítás portrékat sorakoztató részén egy külön hely van a Szent Ferencről készült festményeknek. Ezek a művek Assisi szentjének utolsó éveiről szólnak, amikor Leó testvérrel a halálról és az elmúlásról elmélkedett a világtól elvonulva. 

Szent Márton és Keresztelő Szent János egész alakos képe
MH/Hegedűs Róbert
#9

Szent Mártont a leggyakrabban azon cselekedete közben ábrázolják, mikor kardjával kettévágja katonaköpenyét, hogy egyik felét egy didergő koldusnak adja. Keresztelő Szent János pedig legtöbbször állatbőrbe van öltözve a festményeken, hiszen az Újszövetség is erről ír. No meg arról, hogy sáskán és vadmézen élt a sivatagban.