Képírás

Kihirdették a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból a tervek szerint szabadtéri kiállítás nyílik és évkönyv is megjelenik majd

A Magyar Sajtófotó Pályázat talán az egyetlen kulturális esemény Magyarországon, amelyet 39 esztendeje minden évben, rendszereken és történelmi változásokon átívelően, folyamatosan megrendeznek - emlékeztetettt a csütörtöki online eredményhirdetésen Bánkuti András és Szigeti Tamás, a pályázat két szervezője.

Az idei kiírásra a tavalyinál is többen pályáztak - több mint ezerrel nőtt a beadott képek száma -, így 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett.

A pályázat legjobb képeiből idén is megjelenik a hagyományos évkönyv, a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítást azonban a járványhelyzet miatt rendhagyó módon szabadtéren rendezik meg, a tervek szerint a Műcsarnok mellett, majd több vidéki nagyvárosban is. A kiállítások helyszínét és pontos időpontját később közlik.

A pályázat győzteseinek teljes gyűjteményét ide kattintva tekinthetik meg.

Koronavírussal fertőzött beteget látnak el a Dél-pesti Centrumkórház,
Szent László Kórház infektológia intenzív osztályán.
Budapest, 2020.05.20.
Hegedüs Róbert (Magyar Hírlap)
#1

Escher Károly díj a legjobb Magyarországon készült hírképért
Hír-, eseményfotó kategória 1. díj
Hegedüs Róbert (Magyar Hírlap): Segítő kéz
Koronavírussal fertőzött beteget látnak el a Dél-pesti Centrumkórház, Szent László Kórház infektológia intenzív osztályán. Budapest, 2020.05.20.

A Covid-19 éve Magyarországon
Balogh Zoltán(MTI/MTVA)
#2

Képriport kategória 1. díj
Balogh Zoltán(MTI/MTVA): A Covid-19 éve Magyarországon
A koronavírus járvány március elején jelent meg Magyarországon. Az aktív esetek száma folyamatosan növekedett, ezért az egész ország területén kijárási korlátozást vezettek be március 28. és május 29 között. Az otthonaikat csak munka- és a létszügségleteik miatt hagyhatták el az emberek. A boltokban 9 és 12 óra között csak 65 év fölöttiek vásárolhattak. Az esetek száma nyár közepére csökkenni látszott, de a végére emelkedni kezdett. A második hullámban több esetet azonosítottak, de főleg fiatal betegeket, akikre kevésbé jelentett veszélyt a vírus. Ezúttal kevesebb szigorítást vezettek be, hogy a gazdaság működhessen. Azonban a fertőzöttek száma novemberben megugrott és újabb szigorításokat és kijárási tilalmat vezettek be, az egyre több megbetegedés és haláleset miatt. Magyarországon 2020-ban közel tízezren haltak meg koronavírusban.

Szilveszer
Móricz-Sabján Simon (Világgazd
#3

Mindennapi élet (egyedi) kategória 1. díj
Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Szilveszer
Online szilveszter a barátokkal Budakeszin, Magyarországon, 2020 december 31-én.

Amióta a fiam meghalt, újra szívom
Török János (Délmagyarország)
#4

Mindennapi élet (sorozat) kategória 3. díj
Török János (Délmagyarország): Amióta a fiam meghalt, újra szívom
Újszentiván szélén, egyszobás lakásban lakott Viktória fiával, Antallal. Egyszer jött egy telefon, a férfinak a deszki tüdőszanatóriumba kellett mennie. 2019-ben, három hét alatt ment el, tüdőrákja volt. Régen Viktória is dohányzott, amióta a fia meghalt, újra szívja. Huszonöt éves volt, amikor rászokott orvosa tanácsára. Szülés után hormonzavar miatt több mint nyolcvan kilóra hízott. Másfél év alatt nyerte vissza testsúlyát. Aztán leszokott, évekig nem szívta…

Vastaps
Fazekas István (HVG)
#5

Művészet (egyedi) kategória 3. díj
Fazekas István (HVG): Vastaps
Varvara Nyepomnyascsaja, a világhírű moszkvai születésű zongorista, meghajol a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében rendezett koncertjét követően. A koncertet, a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozásoknak miatt, közönség nélkül rendezték. Budapest, 2020.11.13.

A zene házhoz megy
Béres Márton (Népszava)
#6

Művészet (sorozat) kategória 2. díj
Béres Márton (Népszava): A zene házhoz megy
A zene házhoz megy! címmel indított egyedülálló koncertsorozatot Győrben a Győri Filharmonikus Zenekar. A zenekar művészei lakótelepi környezetben szórakoztatták az első COVID-19 hullámban bevezetett kijárási korlátozások miatt az otthonukban rekedt embereket. Rákász Gergely orgonistát is felkérték arra, hogy egy teherautó platóján, orgonamuzsikával szórakoztassa a hallgatóságot. A fellépés keretében két sűrűn lakott helyen játszott Győr Marcalváros városrészében.

Kiáltás
Pozsonyi Roland László (168 Ór
#7

Emberábrázolás, portré (egyedi) kategória: 1. díj
Pozsonyi Roland László (168 Óra): Kiáltás
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 2020. szeptember 1-jével az államtól átkerült egy alapítvány tulajdonába. A diákok szerint azzal, hogy minden fontos kérdésben az alapítvány kuratóriuma dönt az egyetem szenátusával szemben, súlyosan sérült az SZFE függetlensége. Tiltakozásképpen szeptember 1-jével elfoglalták az egyetem épületét, ahova csak az egyetem polgárait engedték be, a várható új vezetőség tagjait nem. 70 nappal később, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások miatt, el kellett hagyniuk az épületet, de a demonstrációval továbbra sem hagytak fel. A fotón Podlovics Laura, bábszínészhallgató, az SZFE HÖK tagja látható, az egyetemfoglalás 23. napján.

Fénykeresés
Nemes Tünde (szabadfoglalkozás
#8

Emberábrázolás, portré (sorozat) kategória 1. díj (Ebben a kategóriában a zsűri két első díjat adott ki.)
Nemes Tünde (szabadfoglalkozású): Fénykeresés
Barnabás 22 éves. Gyakran magányos. Tanulmányi eredményei tizenkét éves korában visszaestek. Ideje jelentős részét alvással töltötte. Mint később kiderült, társai bántalmazták, kiközösítették. Egyre többet szorongott, és került minden társaságot. 16 évesen agydaganatot diagnosztizáltak nála. A műtétet követően 25 sugárkezelést kapott. A kezelés leggyakoribb mellékhatása a fáradékonyság és az étvágyvesztés, hosszú távú következményei beláthatatlanok. Az operációt és a kezeléseket követően még nehezebben illeszkedett vissza a környezetébe. Barátokat és megfelelő elfoglaltságot sem talált. A műtétet követő harmadik évben súlyos depresszióba esett, és többször felmerült benne az öngyilkosság gondolata. Élete 2019-ben, hosszú évek után, új értelmet nyert. Számítógépes programozást tanul, és egyre jobban érzi magát közösségben. De magánya csak lassan, nehezen oldódik. Barnabás a fiam.

Szabadrúgás
Szabó Bernadett (Reuters)
#9

Sport (egyedi) kategória 1. díj
Szabó Bernadett (Reuters): Szabadrúgás
Sigér Dávid, a Fernacvásros játékosa, fekszik a földön szabadrúgás alatt, a Juventus elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen, a Puskás Arénában, 2020. november 4-én.

Karantén edzés
Szalmás Péter (Magyar Olimpiai
#10

Sport (sorozat) kategória 1. díj
Szalmás Péter (Magyar Olimpiai Bizottság): Karantén edzés
Az új koronavírus pusztítást végzett az egész világon. Soha nem látott kihívásokat és bizonytalanságot okozott minden ember számára. Egész iparágakat tett tönkre, megélhetési válságot teremtett és sok emberéletet követelt. Míg a COVID-19 az egész világot tönkreteszi, az élsportolók egy teljesen új kihívással néznek szembe: az újkori olimpiák történetében először elhalasztották a 2020-as tokiói játékokat. Az olimpikonok a koronavírus miatt elrendelt karantén idején, maguk és a környezetükben élők védelmében, a szociális távolságtartás szabályait betartva, egyedül, néha különleges körülmények között, extrém helyszíneken edzettek.  A sportolóknak óriási kihívást jelentett motiváltnak maradni a karantén idején, és töretlen odaadással készülni az egy évvel elhalasztott olimpiai játékokra. A bizonytalanságban megtartott edzések során nem tévesztették szem elől a célt, és fáradságot nem ismerve, kitartóan edzettek, hogy 2021-ben, Tokióban, újra versenyezhessenek.

Tesztre várva
Stiller Ákos (szabadfoglalkozá
#11

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória 1. díj
Stiller Ákos (szabadfoglalkozású): Tesztre várva
Tesztre várakozik egy hajléktalan ember a budapesti Fűtött utca hajléktalanszállón. Több hajléktalan ember tavasszal, a koronavírus elől, hajléktalanszállókon keresett menedéket. A koronavírus azonban különösen veszélyes lehet a zárt közösségekben, így tesztekkel próbálták megállítani terjedését.

Áraink forintban értendők
Sivák Zsófia (szabadfoglalkozá
#12

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 1. díj
Sivák Zsófia (szabadfoglalkozású): Áraink forintban értendők
Az utóbbi években számos vidéki kocsma zárt be végleg, vagy alakult át a helyi igényeknek megfelelően, rendszerint teljesen megfosztva eredeti funkciójától. A sorozatban Heves megye 3000 fő alatti településeinek még nyitva lévő kocsmáit keresem fel és fényképezem, amelyeken keresztül bizonyos értelemben a Kelet-magyarországi falvak jelenlegi helyzetét kívánom bemutatni.

Szomjas vagyok
Szabó Irma (szabadfoglalkozású
#13

Természet és tudomány (egyedi) kategória 2. díj
Szabó Irma (szabadfoglalkozású): Szomjas vagyok
A képet 2020. nyarán, a Tisza tónál készítettem egy csodaszép, szélcsendes hajnalon, amikor egy fattyúszerkő ivott a tó tükörsima vizéből

A fenntarthatóság tájképei
Radisics Milán (Radex Media Gr
#14

Különdíj a fenntarthatóság eszméjéért
Természet és tudomány (sorozat) 3. díj 
Radisics Milán (Radex Media Group): A fenntarthatóság tájképei 
A Föld egyre növekvő népessége egyértelműsíti, hogy a víz, az élelmiszer és az energia előállítása az előttünk álló időszak legnagyobb történelmi kihívásai. A fenntartható fejlődéshez szükségünk van olyan energiaforrásokra, mint amilyenek a szélturbinák, naphőerőművek és napkollektor farmok, azonban telepítésük teljesen megváltoztatja a Föld tájképét. Ehhez kénytelenek vagyunk hozzá szokni, ha hosszú távon jobb életet akarunk élni. A sorozat Spanyolországban készült, ahol sok a napsütés, és Magyarországon, ahol az utóbbi években támogatásokkal serkentik a napelem farmok létrehozását.